Az Orbán-kormány külügyminisztere, Martonyi János lesz a vezetője a Fideszen belül létrehozott Szabad Európa Központnak. A testület a Fideszből alakuló leendő néppártnak nyújt majd támogatást az uniós politizálásban, elnöke a Fidesz elnökségi üléseinek állandó meghívottja lesz.

A Fidesz-elnökség szerdai ülését követően Orbán Viktor bejelentette, hogy a párton belül létrehozták az úgynevezett Szabad Európa Központot, melynek vezetésével Martonyi János volt külügyminisztert bízták meg. A párt azt várja a központtól, hogy javaslatokat dolgozzon ki a leendő magyar polgári szövetségnek, elsősorban az Európai Unióban való politizálásról és a magyar érdekek képviseletéről.

Martonyi János közölte, örül a felkérésnek, de ez tartalmilag nem jelent döntő változást életében, hiszen nagyon régóta foglalkozik a kérdéskörrel. Martonyi kifejezte reményét, hogy egy, az EU-színtéren fontos szerepet játszó szövetség jön majd létre, amelyhez a központ mostani felállításával a szervezeti keret is meglesz.

Kiderült, a központ elnöke ugyan nem lesz tagja a néppárt elnökségének, de az ülések állandó meghívottja lesz, hiszen sok szó esik majd az EU-ról.

Az elnökség egyelőre még nem határozott arról, hogy ki vezesse a listát az európai uniós parlamenti választásokon.