Rendkívüli küldöttgyűlést hívott össze a Magyar Orvosi Kamara elnöksége május 16-ára. Az orvosok a sztrájktól sem riadnak vissza, ha a kormány keresztülviszi a parlamenten a kórháztörvényt. A kamara elnöksége levélben fordult Medgyessy Péter miniszterelnökhöz.

A MOK rendkívüli küldöttgyűlésén arról tanácskoznak majd: hogyan gyakoroljanak nyomást a döntéshozókra azért, hogy komolyan vegyék az orvosok tiltakozását a parlament előtt lévő kórháztörvény ellen. A kamara elnöksége levelet is küldött Medgyessy Péter kormányfőnek - tudta meg a Népszabadság.

Gyenes Géza, a MOK főtitkára elmondta: a küldöttközgyűlésig járják az országot, hogy minél több helyen tájékoztassák az orvosokat, milyen következményei, veszélyei lehetnek a kamara által nem támogatott jogszabályjavaslatnak. A főtitkár azt mondta: ha kell, a sztrájktól sem riadnak vissza.

Közben több megyei orvosi kamara is aláírásokat gyűjt. A szabolcsiak hétfő óta Most és mindenkiért! című kiáltványában országos demonstráció megszervezését kezdeményezik. Az aláírás-gyűjtési akcióra azután került sor, hogy április 25-én Gyenes Géza, a kamara főtitkára előadást tartott a kórházak magánosításával és az orvosok jogállásával is foglalkozó jogszabálytervezetekről Nyíregyházán.

A Heves megyei testület egyik vezetője, Mánya Kristóf szintén aláírásokat gyűjt, ő azonban az országos küldöttközgyűlés összehívásának érdekében. Az előző ciklus fideszes országgyűlési képviselője szerint veszélybe kerülhetnek a városi kórházak.

Kökény Mihály, a szaktárca politikai államtitkára elismerte, hogy vannak véleménykülönbségek a parlament előtt lévő jogszabályokkal kapcsolatban az orvosi kamarával, de szerinte ezek zöme a vitában módosító indítványokkal rendezhető.