Vasárnap legalább három demonstráció lesz a lágy drogok miatt Budapesten. Az eredeti tüntetést a marihuána fogyasztásának engedélyezéséért szervezték, azonban emiatt két ellentüntetés is szerveződött: az egyik ugyanott és ugyanakkor lesz, mint a legalizációs megmozdulás. Emiatt a rendőrség nagy erőkkel és kordonokkal választja el egymástól a két tábort.

Ellentüntetés kíséri majd a kenderszármazékok fogyasztásának legalizálásáért szervezett demonstrációt, amelyet vasárnap délutánra szerveztek a budapesti Vörösmarty térre. A Budapesti Rendőr-főkapitányság az ellentüntetés bejelentését is tudomásul vette, így jogszerű lesz mindkét demonstráció. A részletekről szerdán egyeztettek a szervezőkkel, a két rendezvényt kordonokkal választják el egymástól, a rendőrség az ígéreteik szerint mindent megtesz az esemény biztosítására.

Udvariatlan lépésnek tartja, hogy a korábban meghirdetett békés demonstrációjuk helyszínén ugyanabban az időpontban ellentüntetést szerveztek - mondta Felső László, a megmozdulást szervező Kendermag Egyesület vezetője, aki hozzátette: az esemény részese annak a nemzetközi rendezvénysorozatnak, amelynek keretében világszerte több mint kétszáz városban vonulnak fel a marihuánafogyasztás legalizálásáért. Az egyesület célja a kenderszármazékokkal kapcsolatos jogszabályok (Magyarországon a marihuána és a hasis fogyasztását a büntető törvénykönyv szankcionálja) megváltoztatásának elérése, mivel szerintük a jelenlegi szabályozás jóval több kárt okoz a kenderfogyasztóknak és az egész társadalomnak, mint a növény közvetett és közvetlen hatása - jelentette ki Felső László. A Kendermag vezetője hozzátette: a demonstráción szakemberek osztják meg tapasztalataikat a közönséggel a témában, valamint neves együttesek (Anima Sound System, Kispál és a Borz, Ladánybene) tartanak koncertet - mondta a szervező.

Az ellentüntetést támogatja egy polgári kör, amely felhívást tett közzé a polgári körök honlapján, hogy jelenjen meg minden józan gondolkodású ember a demonstráció időpontjában a Vörösmarty téren és tiltakozzon az eredeti megmozdulás ellen. Ráadásul pár sarokkal arrébb, az eredeti megmozdulás kezdetéhez képest két órával később a Magyar Demokrata Fórum ifjúsági szervezete is szervez egy tüntetést tiltakozásul "a jó ízlés és a kábítószert nem fogyasztó többség elleni provokáció" miatt.

A marihuána fogyasztásáért meghirdetett demonstráció a parlamentben is téma volt a héten napirend előtti felszólalásokban és interpellációkban. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője például az MDF minden tagja nevében elhatárolódott a rendezvénytől, egy fideszes politikus, Weszelovszki Zoltán is tiltakozott a tüntetés miatt. Egy másik MDF-es képviselő viszont interpellációjában egyenesen azt kérdezte az egészségügyi minisztertől, hogy nem akarják-e kezdeményezni a tüntetés korlátozását. Az SZDSZ frakcióvezetője, Kuncze Gábor a demonstrációról úgy vélekedett, hogy semmi baj nincs azzal, ha valaki elmondja a véleményét valamiről, sőt, ez teremti meg a lehetőségét az érdemi vitának.