Az új kormány új környezetet biztosított a szakszervezeti munkához, az érdekképviseletek erre vonatkozó várakozásai összességében teljesültek. Erről Wittich Tamás, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke szólt a budapesti május 1-jei ünnepségen az öt országos szakszervezeti konföderáció nevében.

A többi országos szövetség vezetője is jelen volt a színpadon, megegyezésük alapján viszont Wittich Tamás méltatta az idei munka ünnepét. Közölte: a szakszervezeteknek nem csupán várniuk kell arra, hogy egy év múlva Magyarország csatlakozik a szociális Európához, hanem addig is mindent meg kell tenniük a munkavállalók, a nyugdíjasok helyzetének javításáért. Példaként említette azt a célt, hogy a jelenlegi kormányzati időszak végére keresetcsökkenés nélkül a magyarországi törvényes munkaidő heti 38 órára mérséklődjön. Jelenleg a munkavállalók átlagban 41,5 órát dolgoznak hetente.

 

Programot kell elfogadni - mondta az MSZOSZ elnöke - a szakszervezeteknek, a munkaadói érdekképviseleteknek és a kormánynak az európai uniós szintre történő bérfelzárkózásról. Ratifikálni kellene az Európai Szociális Charta több fontos cikkelyét is. Tovább kellene erősíteni a munkaügyi ellenőrzést. Szükség lenne arra is, hogy kiszélesedjen az ágazati kollektív tárgyalások és szerződések rendszere. Ez nagyobb munkajogi garanciákat adna a dolgozók széles körének - közölte a szakszervezeti vezető.

 

Mint elmondta: céljuk, hogy mielőbb megkezdődjön a munkaügyi jogszabályok átfogó felülvizsgálata a munkaadói erőfölény ellensúlyozása érdekében. Wittich Tamás a közeljövőben megvalósítandó feladatok között említette, hogy a befizetők megfelelő kontrollhoz jussanak a társadalombiztosítási alapoknál, illetve a gazdaságpolitika az eddigieknél is jobban szolgálja a foglalkoztatás bővítését, új munkahelyek létrehozását.

 

Az MSZOSZ elnöke ünnepi beszédében szólt arról is, hogy április 12-én a magyar választók történelmi döntést hoztak. A szakszervezetek mindig is támogatták az európai uniós csatlakozást, mert a közösség tagjaként nagyobbak az esélyek a munkavállalók, a nyugdíjasok helyzetének javítására. Magyarország egy szociális Európához kíván csatlakozni, egyenrangú partnerként.

 

Az ünnepi szónok megemlítette azt is, hogy a magyar munkavállalói érdekképviseletek szolidárisak a francia, olasz és osztrák szakszervezetek az európai szociális minimumok fenntartásáért, bővítéséért folytatott harcával.