Kórházba kerültek a méreggel festegetők

Mérgező növényvédőszerrel festettek kerítést egy Somogy megyei településen. Emiatt tizenöten kerültek kórházba, köztük tíz kisgyerek.

Növényvédő szer okozta mérgezési tünetekkel szállítottak a kapsovári és a siófoki kórházba a mentők tíz, hat évnél fiatalabb gyereket és öt felnőttet a Somogy megyei Látrányból péntek délután. A mérgezést a Novenda nevű növényvédő szer okozta, amellyel a kerítést akarták lefesteni. Gergely Sándor, a kaposvári mentőszolgálat ügyeletvezetője elmondta azt is, hogy a siófoki kórházból egy gyereket helikopterrel a budapesti Heim Pál kórházba vittek.

Délután fél háromkor hívták a helyszínre az ügyeletes háziorvost, aki értesítette a mentőket. A növényvédő szer hasi görcsöket, hányást és hasmenést okozott. A mérgezést elszenvedettek a növényvédő szert egy lomtalanítási akció során gyűjtötték be. Sárga színe miatt úgy gondolták, hogy ezzel kenik le a kerítést. A munkának kézzel, illetve ronggyal álltak neki, noha az agresszív mérgező anyagot csak védőfelszereléssel lehet használni. A kórházba beszállítottak többségénél nem tapasztalták a mérgezés tüneteit, ám megfigyelésre valamennyiüket bent tartották.