Szovjet repülőt emeltek ki a Velencei-tóból

Pénteken kiemeltek egy IL-2-es, második világháborús szovjet bombázógépet a Velencei-tóból. A repülőt 1945. márciusában lőhették le, azóta feküdt a tó alján.

Kiemelték a Velencei-tóból egy második világháborús IL-2 típusú szovjet repülőgép maradványainak egy részét - közölte Tóth Ferenc, a Magyar Veterán Repülők Szövetségének kutatásvezetője. A gép további darabjait várhatóan a télen emelik ki. A feltehetően 1945. március közepén lezuhant gépből április 25-26-án már eltávolították a robbanásveszélyes anyagokat, összegyűjtötték a könnyen hozzáférhető fémmaradványokat. A további munkát a vegetáció beindulása miatt a tél beálltáig szüneteltetik.

Az IL-2-es maradványait az idei télen a nádvágók fedezték fel, a gép szárnya ugyanis kiemelkedett a befagyott Velencei-tóból. A gép különleges szegecselése és festése alapján már az első szemle során megállapították a típusát. A lövedéknyomokból pedig arra következtettek, hogy a repülőgépet feltehetően nagy kaliberű légvédelmi ágyúból több találat is érte. Feltételezik, hogy a második világháború során a térségben bevetett déli hadsereg 9. csapatrepülő hadosztályának egyik ezredéhez tartozott.

A gép egy különleges természeti képződményre, az úgynevezett úszólápra zuhant a Velencei-tóban, ahol belepte a nád. A vízszintemelkedéssel megemelkedő úszóláppal együtt került a felszínre a gép szárnya.

A helyi lakosság annak idején feltehetően tudott a lezuhant gép létezéséről, amire abból következtettek a kutatók, hogy a törzs lemezborítását megbontották. Feltehetően azért, hogy hozzáférjenek az üzemanyagtankot fedő gumiborításához, amelyből annak idején papucsokat készítettek a tó környékén lakók. A repülőgép-maradványokat a teljes kiemelést követően a hadtörténeti intézetben vizsgálják majd.