Botrányba fulladt a kendertüntetés

Több mint egy órával a hivatalos program befejeződése előtt félbe kellett szakítani Kendermag Egyesület tüntetését Budapesten, a Vörösmarty téren. A tüntetést eredetileg azért szervezték, hogy a könnyű drogok használatát ne büntessék. A tér túloldalán gyülekező ellentüntetők azonban agresszív fellépésükkel elérték, hogy a rendőrség hazaküldje mindkét oldal szimpatizánsait. A rendőrök két embert előállítottak.

A Kendermag Egyesület a könnyű drogok (kenderszármazékok: marihuána és hasis) fogyasztásának büntethetősége ellen szerveztek demonstrációt. Az MDF ifjúsági szárnya, az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) ellentüntetést szervezett a tér mögötti József nádor térre, és több más csoport tartott gyülekezőt a tér túloldalán is. Az ellentüntetők azonban nem tartották be a rendőrséggel kötött egyezséget, és átmentek a tér kenderpárti felére. Folyamatos sípszóval és skandálással, tojás és üvegtárgyak dobálásával megakadályozták, hogy a szónokok és a fellépő zenészek megnyilvánulhassanak. Az ellentüntetők nem csak a fellépőket dobálták meg: egy üveggel egy színpad mögött álló gyereket is eltaláltak, akit a mentők szállítottak el a helyszínről. Az ellentüntetők átlagéletkora legalább a duplája volt a kenderoldalon állókénak.

Forrás: ORIGO
fotó: Barakonyi Szabolcs

Az ellentüntetők között a Lelkiismeret '88 Csoport tagjai akkor sem távoztak a térről, amikor erre a rendőrség felszólította őket. Miután egy aktivistájukat hatóság elleni erőszak miatt hátracsavart kézzel rendőrautóba kényszeríttettek, többen rugdosni kezdték a rendőrautókat. Egy ideig kiszabadításáért a rendőrségre akartak menni, amikor azonban meglátták az MTV élőben tudósító riporterét, inkább nekiestek. Az agresszív ellentüntetőkről az IDF helyszínen lévő vezetői az [origo]-nak elmondták, hogy nem terveztek ugyan dobálást, és nem is az IDF-esek tették a rendbontásokat, de meg tudják érteni a spontán feldühödött tömeg reakcióját. Az IDF szerint mindkét oldalon történtek fölösleges provokációk.

A kisebb dulakodások már a párhuzamos tüntetés kezdetén, délután négy órakor megkezdődtek. Eredetileg a tér két oldala kordonnal volt elválasztva egymástól. Fű erre, Fa, virág arra, hirdette egy ellentüntetők által a tér elejére kihelyezett transzparens. A könnyű drogok fogyasztásának dekriminilazálásáért felvonulók a tér Duna felőli oldalán, az ellentüntetők pedig a Luxus Áruház oldalán gyülekezhettek. Ennek ellenére az ellentüntetők átmentek a túloldalra: a Gerbaud Cukrászda előtt, épp a kenderpártiak színpada oldalában nem volt kordon. Mivel a rendőrség nem korlátozta az átjárást, az ellentüntetők transzparenseikkel, sípjaikkal és szilveszterkor népszerű műanyag dudáikkal, közel százan átmentek a tér túloldalára. Az átszivárgók közt volt Bencsik András, a Demokrata című hetilap főszerkesztője is.

Forrás: ORIGO
fotó: Barakonyi Szabolcs

Összesen körülbelül ezerötszáz ember vehetett részt a kenderoldalon, míg az ellentüntetők mintegy ötszázan lehettek. Ennek ellenére az ellentüntetők jóval hangosabbak voltak: folyamatosan fújták sípjaikat és ettől nem lehetett érteni a színpadon lévőket. A kendertüntetés két műsorvezetője, Aczél Réka és Till Attila többször megkérték az ellentüntetőket, hogy halkuljanak el, illetve távozzanak a tér túloldalára. Válaszul többször is tojással és más tárgyakkal dobálták meg őket. A színpadot eltakarva hatalmas "Drogosok, most rúgtok anyátok sírjába!" feliratú transzparenst feszítettek ki. Őket sörrel öntötték le, okot adva az első dulakodásra.

Az ellentüntetők közül többen részt vettek a Lelkiismeret '88 Csoport korábbi megmozdulásain is: ott voltak július 4-én az Erzsébet-híd blokádjakor, és kormányellenes jelszavaikkal kisebb dulakodást okoztak február 15-én is, amikor a Civilek a Békéért csoport tüntetett az iraki háború ellen. Trianon - pólóba öltözött szimpatizánsaik hoztak csak transzparenseket, a kenderoldal sokkal kevesebb kellékkel készült a demonstrációra.

Amikor az [origo] tudósítója megkérdezte a színpad előtt fújolók egy csoportját, hogy miért nem a saját oldalukon tüntetnek, azt válaszolták, hogy "csak így tudunk a zsidók ellen harcolni". További kérdésekre elmondták, hogy a színpadon lévők mind zsidók, mert az SZDSZ áll az egész drogozás hátterében, és a SZDSZ a zsidók pártja.

A szabad demokraták részéről a tüntetésen részt vett két parlamenti képviselő is, Gusztos Péter és Béki Gabriella személyében. A felszólalók között volt Jancsó Miklós filmrendező - a rendezvény fővédnöke - és Konrád György író. Beszédeikben a szabadságot méltatták, aminek szerintük része, hogy az ember olyan szerekkel éljen, ami neki tetszik. Egyikük sem tudott néhány mondatnál többet beszélni, mert az ellentüntetők beléjük fojtották a szót. A hangoskodás a drog áldozatainak tiszteletére tartott egy perces néma tiszteletadás alatt sem enyhült.

A műsorvezetők kérlelő nyugtatgatásának egyre kevesebb értelme volt. Többször is felengedtek a színpadra tüntetőket: egy ellentüntető idősebb hölgy hosszabb beszédbe kezdett a nemzetet megrontó drogozásról, majd a mikrofont nem volt hajlandó visszaadni Till Attila műsorvezetőnek. Később a túloldalról "Legyünk együtt magyarok, vagy mi a fasz!" felkiáltással próbálta az indulatokat fékezni egy kenderpárti tüntető.

Sokszor kisebb csoportok veszekedtek a téren, gimnazista lányok kiabálták halállal fenyegetőző nyugdíjas néniknek, hogy "tessék megnézni egészséges vagyok és egészséges gyerekeim lesznek!" A kisebb viták mellett többször dulakodtak és sértegették egymást a két tábor szimpatizánsai.

Forrás: ORIGO
fotó: Barakonyi Szabolcs

A rendőrség negyed hat körül engedett a szervezők kérésének, és akkor lezárták a két oldalt elválasztó kordon üresen maradt részét. Juhász Péter, az egyik szervező elmondta, hogy nem haragszanak a rendőrökre, de az ő felelősségük lett volna megakadályozni a két oldal keveredését. Felmerült, hogy esetleg a rendőrség felelősségét megvizsgálják a Kendermag Egyesület jogászai, hiszen az eredeti megállapodás szerint a ketté kellett volna választaniuk, erre azonban csak a rohamrendőrök késői érkezésétől volt lehetőség.

A fellépők egyre inkább aggódni kezdtek. Sub Bass Monster alig győzött elhajolgatni a tojások elől, a Ladánybene 27 énekese pedig önvédelemből bukósisakban lépett színpadra. A Szilvássy Gipsy Folk Band hangszereiket féltve nem vállalták a beígért koncertet. Az ellentüntetők többször megpróbálták a hangosítást tönkretenni kábelek kihúzigálásval, ez egy alkalommal sikerült is nekik. Végül elmaradt Lovasi András (Kispál és a Borz) és az Anima Sound System fellépése is, mert a rendőrség leállította a tüntetést.

Háromnegyed hatkor egy rendőr lépett a színpadra, aki azt mondta, hogy a rendőrség, elsősorban az ellentüntetők provokációja miatt, nem tudja biztosítani a rendezvény békés lebonyolítását, ezért mindenki távozzon a térről. A kendertüntetés szervezői szintén hazatérésre szólították az embereket, hogy "ne folyjon vér". Másfél órával később még több százan voltak a téren, elsősorban az ellentüntetők oldalán maradtak sokan. Ők támadtak rá Friderikusz Sándor helyszínről tudósító stábjára is.

A Kendermag Egyesület részéről Juhász Péter azt mondta, legalább elkezdődött egy párbeszéd egy évek óta szőnyeg alá söpört témáról. "Feltéptük a lifegő sebet" fogalmazott, hozzátéve, hogy szerinte az ellenzők hangos tábora nem a magyar társadalmat, hanem csak egy szélsőséges csoportot képviselnek.

Hasonló váddal illette Lévai Zoltán, az IDF egyik vezetője a szervezőket. "Egy 10%-os törpe kisebbség nagyon érzékeny pontról szónokolt, nem őszintén. A drogozás nem általános, csak a színpadon megszólaló túlfizetett sztároknak van rá pénzük. Most elbújtak a fogyasztók mögé, mint a dílerek."

A tüntetés szónokai többször hangsúlyozták, hogy nem a drogozás népszerűsítéséért, hanem a szabadságjogok védelmében szervezték a demonstrációt. Több európai országgal példálóztak, ahol a könnyű drogok fogyasztását nem büntetik. Az ellenzők fújolása közepette felolvasták Csorba József addiktológus szakorvos levelét, melyben a drogokkal kapcsolatos törvények árnyalására hívta fel a figyelmet, a józan ész nevében.

Magyari Péter

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK