Medgyessy ma tárgyal a kormányátalakításról

A miniszterelnök a parlament hétfői ülésén, napirend előtt jelenti be a kormány átalakításával kapcsolatos elképzeléseit. Kovács László, az MSZP elnöke az MTV reggeli műsorában bejelentette, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök hétfő délelőtt tárgyal a koalíciós párt vezető testületével a kormány átalakításáról.

Medgyessy Péter miniszterelnök először az MSZP elnökségét tájékoztatja elképzeléseiről, majd onnan a szocialisták parlamenti frakciójához megy. Ezután az SZDSZ vezetőivel tárgyal a kormányfő. Kovács László azt mondta, hogy a miniszterelnök az Országgyűlés ülésén, illetve sajtótájékoztatón is beszámol döntéseiről. Arra a kérdésre, hogy a koalíciós pártok vezetői esetleg megakadályozhatják vagy befolyásolhatják-e még a döntéseket, Kovács László azt válaszolta, hogy jól előkészített változtatásokról van szó.

Egyelőre csak a kormányfő tudja, hogy mit akar - mondta a Népszabadságnak a várható kormányátalakításról Medgyessy Péter egyik közvetlen munkatársa. A lap szerint a miniszterelnökön kívül másoknak is lehetnek hiteles információi, ugyanis a kormányfő már folytatott előzetes konzultációkat az SZDSZ és az MSZP elnökével. Az érintettekkel még nem tárgyalt a miniszterelnök, de a Népszabadság információi szerint vasárnap este eldőltek a személyi kérdések.

Eddigi - meg nem erősített - információink szerint a kormányátalakítás három minisztert érinthet. Állítólag több bírálat is érte két SZDSZ-es tárca vezetőjét: Kóródi Mária környezetvédelmi és Kovács Kálmán informatikai minisztert. Többször felmerült, hogy távozik Görgey Gábor kulturális miniszter, aki maga is elismerte, hogy egy évre vállalta a miniszterséget. Szintén többször került szóba Jánosi György sportminiszter távozása, azonban legfrissebb információink szerint ő megtarthatja egyelőre posztját.

A jelenlegi forgatókönyv szerint a miniszterelnök két részletben értékel: először a személyi változásokkal foglalkozik, majd az MSZP országos választmányának május 24-i kormányértékelő ülése előtt számba veszi a tárcák feladatait. A korábbi elképzelések többször is változtak, szó volt arról, hogy öt miniszter is távozik, de arról is, hogy csak államtitkárokat érint az átalakítás. A lap szerint a kettő között lesz a megoldás.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a választmányi ülésen a kormányfő csak a jövővel foglalkozik. Az elmúlt időszak értékeléséhez ugyanis túl rövidnek tartja az időt a feladatokhoz képest, hiszen szinte minden minisztériumban készül átfogó reform (az egészségügy átalakítása, haderőreform, Vásárhelyi-terv). Medgyessy fel akarja gyorsítani a folyamatokat, rögzíteni, hogy mit vár minisztereitől, mert a 2004 elején elkezdődik a júniusi európai parlamenti választások kampánya.

A kormányfő menesztené Szalay Gábort, a gazdasági tárca politikai államtitkárát, igaz ebben a kérdésben az SZDSZ dönt véglegesen. Keller László közpénzügyi államtitkárnak a kormányzati vélemények szerint a múlt feltárása helyett inkább a jogi háttér rendezésére kellene koncentrálnia, de még nem dőlt el, hogy a pénzügyi vagy az igazságügyi minisztériumba kerül át a Miniszterelnöki Hivatalból (MeH). Baja Ferenc MeH-államtitkár várhatóan nem marad államtitkári pozícióban - írja a lap.

A Népszabadság egyik kormányzati informátora szerint a minisztercseréket úgy kell meglépni, hogy az derüljön ki, a kormányzás sikeres, és csak korrekcióról van szó, nem a hibák számbavételéről. Inog Görgey Gábor kulturális miniszter széke, kormánykörökben úgy mondják, "nem találta el a szerepét". Személyét ugyanakkor nagyra becsülik, ezért ha találnak Kocsi László politikai államtitkár helyére olyan valakit, aki képes az Európa-tervben meghirdetett 5-8 fajsúlyos kulturális ügyet jól végigvinni, akkor Görgey maradhat. Nem kizárt azonban, hogy mindketten távozni kényszerülnek.

Jánosi György sportminiszter, az MSZP választmányi elnöke ellen és mellette is szólnak érvek. A miniszterelnök környezetében úgy tudják, valószínűbb, hogy távozik. A lap értesülései szerint a miniszterelnök leginkább Kóródi Mária környezetvédelmi miniszterrel elégedetlen, de úgy tűnik, az SZDSZ nem lát elég okot az elmozdítására. Az utódokról egyelőre semmit nem lehet tudni - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK