Három miniszter távozik a kormányból - jelentette be a parlamentben Medgyessy Péter miniszterelnök. Görgey Gábor kulturális minisztert Hiller István oktatási államtitkár, Kóródi Mária környezetvédelmi minisztert Persányi Miklós állatkertigazgató, Jánosi György sportminisztert pedig Gyurcsány Ferenc, a kormányfő tanácsadója váltja. A kormány egy újabb miniszteri pozícióval is bővül, Lévai Katalin miniszteri biztos ugyanis esélyegyenlőségért felelős miniszter lesz. Görgey a miniszterelnök tanácsadójaként továbbra is részt vesz a kormány munkájában.

Medgyessy Péter miniszterelnök a parlament hétfői ülésén napirend előtti felszólalásában bejelentette, hogy három miniszter távozik a kormányból. A kulturális tárca élén Görgey Gábor minisztert Hiller István, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára váltja. (Hiller utóda Szabados Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő, a párt oktatási munkacsoportjának vezetője lesz.)

Távozik Jánosi György gyermek, ifjúsági és sportminiszter is, akinek a kormányfő tanácsadója, Gyurcsány Ferenc lesz az utódja. A kormányátalakítás egy SZDSZ-es minisztert érint: Kóródi Mária a környezetvédelmi tárca éléről távozik, utódja Persányi Miklós, a Fővárosi Állatkert igazgatója, akit az SZDSZ javasolt a posztra.

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy létrehoznak egy tárca nélküli miniszteri posztot, amely az esélyegyenlőségért lesz felelős. A posztot Lévai Katalin, a munkaügyi tárca miniszteri biztosa fogja betölteni, akinek a nők, a gyermekek, a fogyatékosok és a romák egyenjogúságának biztosítása lesz a feladata.

Azt már korábban tudni lehetett, hogy Juhász Endre, Magyarország Európai Unióhoz akkreditált nagykövete tárca nélküli miniszterként az uniós ügyek koordinálásáért felel majd.

Forrás: ORIGO
Medgyessy Péter

Medgyessy elmondta azt is: a Miniszterelnöki Hivatalt is átalakítják, és öt politikai államtitkárságot máshova helyeznek át. A miniszterelnök hozzátette: a koalíciós partner SZDSZ és a kormánypárti frakciók egyetértésével hozta meg döntéseit. Medgyessy emlékeztetett arra is, hogy Görgey Gábor kulturális miniszterrel már tavalyi kinevezésekor abban állapodtak meg, hogy egy évig fogja ellátni feladatát.

Az ellenzéki képviselőcsoportok a parlament ülésén, a miniszterelnök bejelentése után a kormány egyéves tevékenységét bírálták. Font Sándor (MDF) - Gyurcsány Ferencre utalva - kifogásolta, hogy olyan személy fog miniszteri posztot betölteni, aki Medgyessy Péter "személyes barátja", és aki a kormányfő "háttértanácsadói köréből" kerül ki. A képviselő hozzátette: frakciója tudomásul veszi, hogy a kormány összetétele a miniszterelnök felelőssége, ezért a szavazáskor tartózkodni fog. A kormány egyéves tevékenységét értékelve úgy vélte, hogy a mostani vezetés döntéseivel ellehetetlenítette a családi és a magángazdaságokat.

A Gyurcsán Ferenc megbízatását kifogásoló megjegyzésre reagálva Lendvai Ildikó (MSZP) kijelentette: egy angol miniszterelnök egyszer azt mondta, minden ellenségét beviszi a kabinetbe, hogy szemmel tarthassa őket. - Lehet, hogy akadt már magyar miniszterelnök is, aki a szemmel tartandó politikusokat vitte a koalíciós társtól a kormányba, ez a gyakorlat azonban nem biztos, hogy az ország érdekét szolgálja - jegyezte meg.

Vannak lendületes mutatványai a Medgyessy-kormánynak, elsősorban lendületesen tudja fényezni magát - jelentette ki Áder János, a Fidesz frakcióvezetője, utalva Medgyessy Péter felszólalásának címére. (A felszólalás címe az volt: Új lendület a kormányzásban.) Áder szerint a kormány tevékenységének köszönhetően lendületesen nőtt a munkanélküliek száma. A politikus hozzátette: a kormány nagy lendülettel szüntette meg a mezőgazdasági géptámogatásokat, készül szigorításokkal lehetetlenné tenni a lakástámogatások igénybe vételét és halasztotta el az olimpia megrendezését. Végül azt kérte a kormánytól, hogy ha így kívánják folytatni, inkább vegyenek vissza a lendületből.

A kormányátalakítás témájával foglalkozott hétfő délelőtti ülésén az MSZP elnökségének és frakciójának ülése is. Mindkét megbeszélésen jelen volt Medgyessy Péter kormányfő is, aki ezeket követően elment a kisebbik kormánypárt, az SZDSZ frakcióülésére is. Az átalakításról még tegnap éjszaka is zajlottak a megbeszélések.