Öt hónapjuk van az elavult játszótereknek

Az európai uniós csatlakozás után akár az Európai Bírósághoz is fordulhatnak a szülők, ha gyermeküket a játszótéri eszközökön éri baleset. Az ország körülbelül százezer, nagyrészt elavult játszóterének EU-szabványos újjáépítése megközelítené a 2012-es olimpia költségeit. A játszótéri eszközöknek szeptembertől megfelelő tanúsítvánnyal kell rendelkezniük - írja a Népszabadság.

Kevés az EU-konform játszótér Magyarországon, a csatlakozás után az ilyen szabálytalanság nem lesz tréfadolog: a berendezések okozta sérülések miatt akár is kártérítésért fordulhatnak a szülők - írja a Népszabadság.

A játszóterek többsége már építésekor sem volt elég biztonságos, a karbantartásra pedig sohasem jutott annyi pénz, amennyi még az enyhébb hazai előírások betartására is elegendő lett volna. Közel százezer játszópark van Magyarországon, és ha valamennyit újjá kellene építeni, szakértők szerint közel akkora összeget kellene előteremteni, mint amennyit a 2012-es olimpia igényelt volna.

A Nemzeti Ifjúságkutató Intézet tanulmánya szerint az értelmiségi szülők gyakrabban viszik játszótérre gyermekeiket, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, és fővárosi társaikhoz képest kevesebbet járnak játszótérre a vidéki - különösen a kelet-magyarországi - gyerekek is.

Országszerte körülbelül százezer játszótér közül lehet választani, bár pontos adatot a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium sem tudott adni. Pedig ott készül a közterületi játszóterekre telepített eszközökre vonatkozó új rendelet. Nem készült átfogó jelentés a játszóterek állapotáról sem, igaz az önkormányzatok által megbízott szakcégek aggasztó eredményre jutottak.

A Kermi és az AGMI Rt. szerint az általuk vizsgált játszóterek kilencven százalékát le kellene bontani. Egy EU-szabványoknak megfelelő játszótér felépítésének költsége elérheti akár a negyvenmillió forintot is. Felújításuk sem sokkal olcsóbb, hiszen maguk a játékszerek a balesetveszélyesek.

Az EU szabványokat itthon kötelezővé tévő játszótérrendelet több mint egyéves előkészítés után lép életbe májusban. Szeptembertől minden játszótéren felállított hintának, csúszdának, mászókának és egyéb játszószernek rendelkeznie kell megfelelőségi tanúsítvánnyal. A szabályozásban pontosan előírják a telepítés és az üzemeltetés módját is - mondta Winkler Istvánné, a gazdasági minisztérium osztályvezetője.

Egy-egy játszótér üzemeltetése őrzéssel együtt 7-10 millió forintot emészthet fel évente. Az ország százezer játszóterének újjáépítése háromezermilliárd forintba kerülne. A csatlakozást követően a játszótereken megsérült áldozat, illetve szülei az Európai Bírósághoz is fordulhatnak kártérítésért. A testület pedig az államot is megbírságolhatja a szabványok be nem tartatása miatt - írja a Népszabadság.