Névvel nem kérdezhetik drogról a diákokat

Az adatvédelmi ombudsman szerint kizárólag névtelenül, a diákok kézírását sem ismerő tanárok részvételével lehet felmérést végezni az iskolákban a tanulók drogfogyasztási szokásairól. Egy budapesti középiskolában már eleget tettek az országyűlési biztos felszólításának, a drogtesztjeiről elhíresült kiskunhalasi gimnáziumban azonban tovább folynak a vitatott ellenőrzések.

Mivel sem az iskolának, sem az iskola dolgozóinak nincs törvényi felhatalmazása arra, hogy drogvizsgálatot végezzen, ezért a diákok nem kötelezhetők arra, hogy alávessék magukat ilyen ellenőrzéseknek - állapította meg Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos egy vizsgálat során.

Az ombudsman azt követően indított vizsgálatot, hogy egy szülő jelezte, az egyik budapesti középiskolában - ahova gyermeke is jár - az osztályfőnök írásban kikérdezte a diákokat, hogy fogyasztottak-e már kábítószert. A tanár azt mondta a tanulóknak, hogy a nyilatkozatokat az iskolaorvosnak továbbítja, aki segítséget nyújt majd azoknak, akik drogproblémákkal küszködnek. Négy diák be is vallotta, hogy előző nyáron kipróbálták a marihuánás cigarettát, ugyanakkor hozzátették, hogy azóta nem drogoztak.

Az osztályfőnök végül - ígéretével ellentétben - nem az iskolaorvosnak, hanem az igazgatónak adta át a tanulók nyilatkozatait. Az igazgató pedig arra kötelezte az érintett diákokat, hogy vizsgáltassák meg magukat egy drogambulancián, és hozzanak igazolást arról, hogy nem szenvedélybetegek.

A szülői bejelentés nyomán az adatvédelmi biztos munkatársai helyszíni vizsgálatot tartottak az iskolában 2002 elején. Ismertették az igazgatóval és az osztályfőnökkel a jogszabályi előírásokat, akik - az ombudsman jelentése szerint - megértették, és elfogadták azokat. Végül az adatvédelmi biztos munkatársainak jelenlétében az osztályfőnök megsemmisítette a drogfogyasztást elismerő diákok nyilatkozatait. A tanár ígéretet tett arra is, hogy az érintett tanulók semmilyen hátrányt nem szenvednek majd nyilatkozatuk miatt.

Az adatvédelmi biztos azért marasztalta el az iskolát, mert a jogszabályok szerint különleges (például drogfogyasztásra vonatkozó) adatot csak akkor lehet kezelni, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy ha azt törvény elrendeli. A közoktatásról szóló törvény ugyan meghatározza, hogy az iskolák milyen adatokat tarthatnak nyilván a diákokról, ezek között azonban nem szerepelnek a drogfogyasztással kapcsolatos információk - jegyezte meg az ombudsman.

Az adatvédelmi biztos a hozzá forduló szülőnek írt levelében arra is felhívta a figyelmet, hogy az adatkezeléshez - például drognyilatkozat tételéhez - való hozzájárulás csak akkor tekinthető megalapozottnak, ha azt az érintettek önkéntesen, határozottan és megfelelő tájékozottság birtokában teszik meg. Ha ezek a feltételek nem valósulnak meg - például egy hierarchikus intézményről, iskoláról van szó -, akkor nem lehet szó hozzájárulásról.

Az ellenőrzést követően Péterfalvi azt javasolta az iskola igazgatójának, hogy ha a jövőben fel akarják mérni, a diákok mennyire vannak kitéve kábítószerveszélynek, akkor anonim vizsgálatot végezzenek. Az ombudsman szerint a diákoktól akkor lehet igazán őszinte válaszokat várni, ha nincsenek fenyegetett helyzetben, és ha nem vár rájuk büntetés. A legjobb megoldás, ha a felmérést olyan szakember végzi, aki nem ismeri a gyerekek kézírását sem - tette hozzá Péterfalvi.

Az adatvédelmi biztos hivatalánál nem közölték, hogy melyik iskolában történt a fenti eset. Az ombudsman munkatársa, Zombor Ferenc az [origo]-nak elmondta, azért nem adják ki az iskola nevét, mert az intézmény korrekt módon fogadta a javaslatokat, és felhagyott a jogsértő gyakorlattal.

Zombor ugyanakkor hozzátette: az ombudsman valószínűleg újabb vizsgálatot indít egy kiskunhalasi középiskola ügyében, ahol a diákokon rendszeresen végeznek vizeletvizsgálaton alapuló drogteszteket. Az adatvédelmi biztos munkatársa elmondta, korábban már felszólították az iskolát, hogy hagyjon fel a teszteléssel, az intézmény azonban nem tett eleget a kérésnek. Arról egyébként, hogy a drogellenőrzések továbbra is működnek az iskolában, az ombudsman hivatala is csak a sajtóból értesült.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK