Ismét leszavazták Polt Pétert

Az alkotmányügyi bizottság nem fogadta el Polt Péter legfőbb ügyész érveit a Happy Enddel kapcsolatos ügyészségi vizsgálattal kapcsolatban. Ugyanebben az ügyben korábban Keller László tett fel kérdést a legfőbb ügyésznek, akkor a parlament nem fogadta el Polt Péter válaszát, így került ez a kérdés az alkotmányügyi bizottság elé. A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormány célja a legfőbb ügyész eltávolítása, mert Polt nem úgy tevékenykedik, mint ahogy azt a kormány szeretné.

Azt követően, hogy a parlament nem fogadta el a legfőbb ügyész válaszát Keller László interpellációjára, a Poltnak feltett kérdés az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága elé került. A bizottság kedden szintén nem fogadta el Polt Péter érveit a Happy Enddel kapcsolatos ügyészségi vizsgálattal kapcsolatban. Az ügy ezért visszakerül az Országgyűlés elé, ha az ismét elutasítja azt, akkor a bizottságtól intézkedési terv kidolgozását kérheti. A bizottság azt javasolja, hogy a parlament erősítse meg korábbi elutasító döntését.

Keller László közpénzügyi államtitkár szerint az ügyészség lassan és nem kellő alapossággal járt el, amikor az Országimázs Központ és a Happy End közötti szerződéseket vizsgálta. Keller még 2001 szeptemberében fordult a Legfőbb Ügyészséghez észrevételeivel, az ügyészség viszont csak 2002 májusában, a választások után állapította meg, hogy törvénysértők voltak a szerződések, mert nem írtak ki közbeszerzési eljárást az eseti megbízásokra, csak a keretszerződésekre. Keller kifogásolta, hogy a Legfőbb Ügyészség nem indított semmisségi pert a Happy End szerződései ellen, és Polt Péter nem élt a figyelmeztetés és a felszólítás lehetőségével sem, amikor kifizették a megbízási díjakat.

Polt Péter a keddi bizottsági ülésen elmondta: azért nem indított semmisségi pert, mert ennek nem látta értelmét, hiszen amikor kiderült, hogy jogsértők a szerződések, már túl késő lett volna kezdeményezni azok megsemmisítését. A szerződések ugyanis többek között az augusztus 20-i tűzijáték megszervezésével és Mádl Ferenc köztársasági elnök beiktatási ünnepségével voltak kapcsolatosak. Polt Péter tagadta azt is, hogy indokolatlanul elnyújtották volna a vizsgálatot, szerinte az ügyészség megfelelően végezte a munkáját.

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője, a bizottság tagja, kifogásolta, hogy a bizottsági jelentés tíz hónapig készült, az ellenzékiek és Polt Péter azonban csak 4 napja kapta meg. Szerinte a kormány el akarja terelni a figyelmet Keller László sikertelenségeiről, az MSZP és a kormány korrupciós ügyeiről - Áder megemlítette a Postabank-jelentést és a Mécs-bizottságot. A Fidesz frakcióvezetője szerint a cél Polt Péter eltávolítása, mert a legfőbb ügyész nem úgy tevékenykedik, mint ahogy azt a kormány szeretné.

Eddig több alkalommal is előfordult, hogy leszavazták Polt Pétert a parlamentben. A legfőbb ügyészt megválasztása után azzal vádolta az akkor ellenzéki, jelenleg kormányon lévő MSZP-s és SZDSZ-es politikusok jó része, hogy elfogult a Fidesz irányában. Ezt részben azzal indokolták, hogy Polt korábban a Fidesz színeiben indult a választásokon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK