Külföldön népszerűbb Csókay módszere, mint itthon

Japán után már az Egyesült Államokban is használni kezdik Csókay András magyar idegsebész által kifejlesztett a műtéti eljárást. Az úgynevezett éralagutas eljárást itthon nem ajánlja a szakmai kollégium, így az idegsebészek nem merik használni.

Az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet orvosa a napokban tért vissza San Diegóból, az évente megrendezett amerikai idegsebész-kongresszusról. A kongresszuson három amerikai kórház idegsebészeti osztálya is jelezte: alkalmazni fogják a magyar orvos által kifejlesztett új műtéti eljárást - írja a Magyar Hírlap.

Csókay András az Idegsebészek Világszövetsége által tavaly augusztusban rendezett kongresszuson kitüntetést is kapott a módszerért. A 113 előadás közül az éralagutas módszerről szóló beszámolója a második díjat nyerte. Két hete a japán Kurumei Orvosi Egyetemmel állapodtak meg a módszer alkalmazásáról.

Az orvos úgynevezett éralagutas eljárásával csökkenthető a károsodás azoknál a súlyosabb agy- és gerincsérülteknél, akiknél az agyduzzadás okoz problémát. A módszert az idegsebész négy éve használja sikeresen, harminchat operáció után az eddigi nyolcvanszázalékos halálozási arány a felére csökkent ebben a betegségcsoportban a módszer alkalmazásával.

A világsikerek ellenére itthon továbbra is nehezen terjed az eljárás. Az Idegsebészeti Szakmai Kollégium vezetése ugyanis a nem ajánlott kategóriába sorolja a műtétet, így a kórházakban operáló idegsebészek nem merik használni - tudta meg a Magyar Hírlap Csókay Andrástól. "Most már személyes kudarcomnak tartom, hogy az elmúlt négy év alatt itthon semmiféle előrelépés nem történt az új műtéti eljárás bevezetésében” - mondta a lapnak Csókay.

KAPCSOLÓDÓ CIKK