Leállítják a négyes blokkot is Pakson

Az évi szokásos karbantartás miatt hamarosan leállítják a paksi atomerőmű négyes blokkját is. A kettes blokkot addigra valószínűleg nem tudják újraindítani, így más forrásból kell biztosítani az ország energiaszükségletének húsz százalékát. A kettes blokknak eredetileg keddtől kellett volna újra üzembe állnia. Csak a tervezettnél további állás napi 50 milliós bevételkiesést jelent az atomerőműnek. Ehhez még hozzájárul a helyreállítás költsége és az üzemanyag-kazetták több százmilliós értéke is.

Lejárt kedden a Paksi Atomerőmű Rt.-nél a 2. blokk karbantartásának tervezett határideje, de továbbra sem tudni, mikor fejeződhet be a súlyos üzemzavart követő helyreállítás és kezdődhet meg a reaktor újraindítása. Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató- és látogatóközpontjának vezetője szerint az újraindítást azért kell halasztani, mert bár az üzemzavar nem érintette a blokk berendezéseit, a tisztítótartály akadályozza az új fűtőelemek előkészítését.

Jelenleg folyik a tisztítótartály blokkról való teljes leválasztása, és az újraindítás alternatíváinak kidolgozása. Még nincs megoldás arra sem, miként fogják kiemelni, majd biztonságba helyezni a tartályban lévő és az üzemzavar során megsérült fűtőelemeket. A munka egyelőre tervezési szakaszban van, a probléma megoldásával megbízott szakértői csoportok számításokat végeznek, de részletes tervek még nem állnak rendelkezésre.

Kováts Balázs beszámolt arról is: a részvénytársaság jelentős veszteségekkel számol az üzemzavarral összefüggésben. A cégnek keddtől az ország villamosenergia-termelésének mintegy 10 százalékát biztosító 2. blokk állásideje naponta 50 millió forint árbevétel-kiesést jelent, amihez hozzáadódik a használhatatlanná vált 30 fűtőelem 450-750 millió forint értéke, továbbá a teljes helyreállítás várhatóan igen magas költsége is.

A Népszabadság értesülései szerint a szokásos évi karbantartási rendnek megfelelően május második felében leállítják a paksi atomerőmű négyes blokkját is. A lap szerint a két kiseső reaktor miatt így az ország energiaszükségletének 20 százalékát kell majd más forrásból biztosítani.

A lap megemlíti a szlovákiai bohunicei atomerőműben 1979-ben történt esetet. Ott egy ma négyes fokozatúnak számító esemény történt, amikor a reaktorban megolvadtak a fűtőanyag-kazetták. A kazettákat 20 éven keresztül nem tudták eltávolítani. Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója szerint nem vonható párhuzam a paksi és a bohunicei esetek között, mert Pakson nem olvadtak meg a fűtőelemek, és nem a reaktor belsejében történt az eset - írja a Népszabadság.

A Paksi Atomerőműben április 10-én történt súlyos üzemzavar, amikor a 2. blokk mellé telepített tisztítótartályból a műszerek radioaktív gázszivárgást észleltek. Hamarosan kiderült, hogy a problémát a tartály hűtési elégtelensége okozta, aminek következtében a fűtőanyag-kazetták túlmelegedtek, megolvadtak és tömörtelenné váltak. A tisztítómedence hűtését később sikerült helyreállítani, a szivárgó gázt pedig elvezetni, megszűrni. A sérült fűtőelemeket körülvevő több száz köbméter vízhez jelentős mennyiségű bórsavat adagoltak, lekötve a maghasadást kiváltó neutronokat. Azóta több szakértői számítás igazolta, hogy a tartályban nem indulhatnak be kedvezőtlen folyamatok, a 3,6 tonna súlyú urán-dioxid biztonságos helyen van.

Az üzemzavar nem jelentett veszélyt a környezetre és az emberek egészségére. Az erőmű kéményén kiáramló radioaktív gáz aktivitása nem ment a határérték fölé, a háttérsugárzás számottevően nem emelkedett. Az eseményt a nemzetközi nukleáris eseményskálán (INES) a 3. fokozatba sorolták, amit a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) jóváhagyott.

Az erőműben azonnal vizsgálatok indultak az üzemzavar okainak részletes feltárására és a felelősség megállapítására. Várhatóan május közepéig elkészül a Paksi Atomerőmű Rt.-nek és az Országos Atomenergetikai Hivatalnak az az átfogó, megbízható jelentése, amely tartalmazza, miért következett be az üzemzavar. Ha megállapítják a tisztítótartályt üzemeltető francia-német vállalat felelősségét, az erőmű érvényesíteni fogja kártérítési igényét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK