Medgyessy Péter miniszterelnök kedd reggel a Nap-keltében adott interjújában közölte: azért döntött a kormányátalakítás mellett, mert nem akarta megvárni, hogy korszerűtlenné váljon a kabinet tevékenysége. Jánosi György távozó sportminiszterrel kapcsolatban kijelentette: semmiféle bizalmi probléma nem merült fel. Jánosi hétfőn azt állította: nem szakmai szempontok alapján döntött a miniszterelnök.

"A kormánynak nem az a dolga, hogy nap mint nap irritálja az embereket, hanem, hogy válaszokat keressen a kérdésekre" - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök a Magyar Televízió Nap-kelte című kedd reggeli műsorának adott nyilatkozatában. Közölte: olyan kormányt akar, amely elősegíti, hogy az embereknek békés, nyugodt normális élete legyen.

 

Egy, a miniszterek idegennyelv-tudását érintő kérdés kapcsán Medgyessy Péter úgy fogalmazott: egy európai kabinetnek meg kell felelnie azoknak az elvárásoknak, amelyeket a világban a kormányokkal szemben támasztanak. "Egy világnyelv ismerete mindenki számára illendő" - közölte, hozzátéve: van két-három olyan miniszter, akinek a munkájához lényeges, hogy beszéljen idegen nyelven is.

 

A hétfőn bejelentett kormányátalakítással kapcsolatban megismételte, hogy a távozó miniszterek munkája jó volt, de - mint mondta - változtak az elvárások, változott a követelményrendszer, és ehhez kell igazodni. "Nem kell megvárni azt, hogy a dolgok ne úgy menjenek, ahogy az emberek várják" - közölte. Hozzátette: nem akarta megvárni, hogy korszerűtlenné váljon néhány ponton a kormány tevékenysége. A miniszterelnök fontosnak nevezte, hogy olyan emberek kerüljenek pozícióba, akik egyúttal "hozzák azt a frissességet, amelyre mindannyian várunk".

 

Medgyessy jelezte: a kormányprogramhoz kapcsolódóan választott minisztereket, és nem annak alapján, hogy ki melyik párthoz tartozik.

 

Jánosi György távozó miniszterrel kapcsolatban kijelentette: semmiféle bizalmi probléma nem merült fel. "Jánosi György végezte a dolgát, úgy ahogy ez elvárható volt" - közölte. Megjegyezte: növekedett a Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium szerepe, amikor a kormány megfogalmazta, hogy a gyermekek, a fiatalság felé szeretne fordulni.

 

Az ifjúsági tárca élére javasolt Gyurcsány Ferencről a kormányfő azt mondta: erős személyiség, akinek a nézetei kifejezetten, karakteresen baloldaliak. A miniszterelnök szerint Gyurcsány - aki eddig a kormányfő főtanácsadója volt - az új szociáldemokrata nézetrendszer egyik képviselője, megfogalmazója. Megjegyezte: természetes, hogy olyan embert keresett, akivel együtt tud működni, aki hasonlóan gondolkodik.

 

A környezetvédelmi miniszteri poszt várományosáról, Persányi Miklósról elmondta: korábban már dolgozott a tárcánál, és van nemzetközi tapasztalata is.

 

Hiller Istvánról szólva közölte: egy 39 éves fiatalember, akinek "más szocializációja van, más ismeretei vannak, más lendülete van".

 

A kormányfő kitért az esélyegyenlőség javítása érdekében újonnan létrejövő tárca nélküli miniszteri posztra. Elmondta, hogy új szemléletet kíván a kormányba bevinni, és azt szeretné, ha az új miniszter, Lévai Katalin a kormány lelkiismereteként és egyfajta koordinátorként működne az esélyegyenlőséggel kapcsolatos tennivalók terén.