Megkezdődött a fehérvári maffiaügy tárgyalása

Zárt ajtók mögött megkezdődött a 23 vádlottas székesfehérvári maffiaügy büntetőperének elsőfokú tárgyalása kedden a Pest Megyei Bíróságon. A büntetőperben a bíróság államtitok miatt rendelt el zárt tárgyalást, az ítélethirdetés azonban nyilvános lesz.

Egy, a büntetőeljárás során megvádolt ügyvéd jogi képviselője a keddi tárgyalásról annyit mondott: a terjedelmes vádirat ismertetése után megkezdődött a vádlottak kihallgatása. Az elsőrendű vádlott, hasonlóan az eljárás során tett korábbi nyilatkozataihoz, kedden is tagadta bűnösségét, ám részletes vallomást nem tett. A büntetőper csütörtökön a másodrendű vádlott nyilatkozatával folytatódik.

Az ügy előzménye, hogy 4 évvel ezelőtt egy gyanúsított olyan kapcsolatrendszer építésébe kezdett a Fejér megyei rendőrséggel, melynek segítségével folyamatban lévő bűnügyeket tudott befolyásolni. A rendőrök pénzért információkat adtak bűnözőknek nyomozások állásáról, illetve kisebb ügyeket "simítottak el". Polt Péter legfőbb ügyész és Orbán Péter országos rendőrfőkapitány 2001 júniusában jelentette be a nyomozás megindítását, illetve az igazságszolgáltatásban dolgozók őrizetbe vételét.

A 23 vádlott között van egy ügyész, egy ügyészségi nyomozó, egy büntetés-végrehajtási dolgozó, két ügyvéd, egy ügyvédjelölt, nyolc rendőrtiszt, illetve tiszthelyettesek - köztük a megyei főkapitányság állományába tartozók is -, egy nyugalmazott rendőrtiszt, továbbá nyolc civil személy. A vádpontok között szerepel hivatali vesztegetés, hivatali visszaélés, bűnpártolás, államtitoksértés, különleges személyi adatokkal való visszaélés, hamis tanúzásra felhívás, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás és különböző vagyon elleni bűncselekmények. A gyanúsítottak az eljárás során nagyrészt tagadták bűnösségüket.

Az ügyben a Fejér Megyei Bíróság elfogultságot jelentett be, így a Legfelsőbb Bíróság a Pest Megyei Bíróságot jelölte ki az elsőfokú büntetőper lefolytatására. A büntetőper államtitok miatt a nyilvánosság kizárásával zajlik majd, a vádiratot ugyanis 90 évre titkosították. A június végére várható ítélet kihirdetése azonban nyilvános lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK