Még nem használták a SARS-tesztet Magyarországon

Eddig még nem kellett használni Magyarországon az atípusos tüdőgyulladás kórokozójának kimutatására szolgáló gyorstesztet, amely csaknem két hete érkezett az Országos Epidemiológiai Központba (OEK). Európában már több mint harminc fertőzött beteget tartanak nyilván, haláleset azonban nem történt.

A fertőzött területekről Magyarországra érkezetteknél az eltelt két hétben nem merült fel az atípusos tüdőgyulladás gyanúja, ezért senkinél nem végezték el a bonyolult, egy napot igénylő laboratóriumi vizsgálatot - közölte Visontai Ildikó, az OEK főigazgató-helyettese. Magyarországon eddig több mint 10 embernél merült fel a fertőzés gyanúja, azonban ez egyszer sem igazolódott be.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közzétett adatok szerint a világon több mint 6500 ember fertőződött meg a SARS-vírussal, a halálos áldozatok száma meghaladja a 460-at. Európában a legtöbben, 9-en, Olaszországban fertőződtek meg, ezenkívül Németországban 7, Nagy-Britanniában 6, Franciaországban 5, Svédországban 3, Bulgáriában, Lengyelországban, Írországban, Romániában, Spanyolországban és Svájcban 1-1 beteget regisztráltak.
       
Bánhegyi Dénes, a fővárosi Szent László Kórház főorvosa az MTI érdeklődésére elmondta: az atípusos tüdőgyulladás új betegség, s ugyan már sokat tudnak róla, de időközben változott például a fertőzés módja. Beszámolt arról, hogy a korábbi ismeretekkel ellentétben, az atípusos tüdőgyulladás nemcsak cseppfertőzéssel, hanem széklettel és vizelettel is terjed. Változott a halálozási arány is: a korábbi 4 százalékról 5-6 százalékra emelkedett. A főorvos elmondta: azokban az országokban, ahol alacsony a fertőzöttek száma, könnyebb a védekezés, és hamarabb lehet kezelni a fertőzötteket is. Mint mondta, ez az indoka annak, hogy Európában nincs halálos áldozata a betegségnek.
   
Bánhegyi Dénes kifejtette: a betegség lefolyása általában három hét, és csak tüneti kezelés alkalmazható. A főorvos tájékoztatása szerint az atípusos tüdőgyulladásos betegek 70-80 százaléka meggyógyul, miközben például a trópusi malária 100 százalékig halálos lehet, ha nem védekeznek ellene tablettával. Hozzátette: a Szent László Kórház már március közepén szakmai protokollt dolgozott ki arra az esetre, ha atípusos tüdőgyulladásos beteget kellene kezelniük.

KAPCSOLÓDÓ CIKK