Orbán szövetséget ajánl a kisgazdáknak

A volt kormányfő meghívta a kisgazda eszmék képviselőit "a megújuló és kibővülő magyar polgári szövetségbe" kedden, a Kisgazda Polgári Egyesület (KPE) Kerekegyháza-Kunpusztán tartott baráti találkozóján.

Orbán Viktor a zártkörű megbeszélések után sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta: javasolni fogja a Fidesz elnökségének, hogy kössenek társszervezeti megállapodást a KPE-vel. Közölte: a kereszténydemokrata szövetséghez hasonlóan egyes kisgazda szervezetek számára is ki kívánják terjeszteni a kettős tagságot. Így akár az egyesület tagjai, akár mások közvetlenül is be tudnak majd lépni a Fidesz - Magyar Polgári Szövetségbe. Turi-Kovács Béla, a KPE elnöke közölte: ez a lehetőség a kisgazda világ számára "a jövőt jelentő zsilipet nyitja fel".

A kerekegyházi Pongrác-majorban tartott sajtótájékoztatón mindkét politikus egybehangzóan hangsúlyozta: a felajánlott szövetség nem irányul senki és semmilyen más politikai szervezet ellen, a gazdák, a vidék érdekeinek képviseletét célozza.

Orbán Viktor megítélése szerint a Fidesz-frakcióban ülő képviselőknek a kül- és belpolitikai kérdéseken túl a sertésválság kapcsán is gyakrabban kellene hallatniuk hangjukat. Leszögezte: annak a válságnak a megoldása, amely családok tízezreit sodorta a tönk szélére, nem szerepel kellő súllyal a parlament előtt. Kiemelte: a gazdatársadalom és a kisgazda szellemiséget képviselő politikusok előtt egy másik nagy feladat is áll. - Minden eszközzel meg kell akadályozniuk a vidék hitelezését végző Konzumbank privatizációját, külföldi kézbe kerülését - mondta.

Turi-Kovács Béla újságírói kérdésekre elmondta: a mostani találkozón a KPE-szervezeteinek képviseletében megjelent mintegy 150 vezető egyöntetűen kinyilvánította, hogy csatlakozni óhajt a polgári szövetséghez, és ugyanígy nyilatkoztak a Fidesz-frakció KPE-tagozatának tagjai is. Közölte: Balogh Gyula, aki hétfőn jelentette be, hogy átül a függetlenek közé, nem volt tagja a KPE országgyűlési csoportjának. Orbán Viktor ugyancsak újságírói kérdésekre válaszolva közölte: nem tartja az ellenzék sikerének a kormányzatban történt változásokat.Ugyanakkor sok sikert kívánt a leendő kormánytagoknak.

Közölte: az ellenzéknek nem az az érdeke, hogy a hatalmon lévő kormány sikertelen legyen, hanem az, hogy bebizonyítsa, ő még sikeresebben fog tudni kormányozni.