Persányi Miklós: Az állatkerten tartom a szemem

Persányi Miklós, a környezetvédelmi tárca várományosa, a budapesti állatkert volt igazgatója sajnálja, hogy ott kell hagynia az állatkertet, mert szerinte most jutott olyan pontra, hogy nagy fejlesztéseket is végre tudnak hajtani. Persányi miniszterként az összes párttal jó viszony kialakítására törekszik, és abban bízik, hogy a minisztérium élén tudja végigvinni a ciklust.

- Az egyik szemem sír, a másik nevet - mondta Persányi Miklós a környezetvédelmi tárca várományosa, a budapesti állatkert volt igazgatója. Persányi szerint az állatkert fejlesztésére jelenleg megvannak a szükséges források, azt reméli, hogy a már meglévő terveket leendő utódja megvalósítja majd. Persányi elmondta: környezetvédelmi miniszterként is az állatkerten tartja a szemét, és gyakran el is látogat oda, már csak a kislánya miatt is.

A minisztériumról azt mondta, hogy eredményesen működő tárcát vesz át, sok folyamatot csak be kell bejeznie. Idén kell elkészíteni a következő 6 évre szóló Nemzeti Környezetvédelmi Programot, ennek a befejezése is rá vár, várhatóan pontosabban meghatározzák majd, hogy melyik területekre akarnak kiemelt figyelmet fordítani. A hatéves program megvalósításához körülbelül ezermilliárd forintra lenne szükség - mondta Persányi.

Az EU-tagság szigorú környezetvédelmi előírásokat is jelent, komoly lecke lesz ezeknek megfelelni - mondta Persányi az [origo] kérdésére, aki szerint segíti majd munkájában, hogy korábban dolgozott nemzetközi szervezeteknél.

Politikai kapcsolatairól elmondta: korábban folyamatos munkakapcsolatban volt a fővárosi politikusokkal, és a jövőben is mindegyik párttal igyekszik jó viszonyt kialakítani. Azzal kapcsolatban, hogy a környezetvédelmi tárca élén gyakori a vezetőcsere, Persányi azt mondta, hogy igyekszik a ciklus hátralevő részében úgy dolgozni, hogy maradhasson ebben a pozícióban, példaként Baja Ferencet említette, akinek sikerült egy teljes ciklust kitöltenie.