Magyarországon a legutóbbi kutatások szerint nyolcszázezren alkoholisták, rajtuk keresztül további másfél-két millió embert érint az alkoholizmus problémája. A szakemberek úgy vélik, nem vált be a korábbi teljes tiltás módszere, ezért ehelyett az ivás mértékének és az italok minőségének megváltoztatását szorgalmazzák.

Magyarországon évente körülbelül 7-8000 ember hal meg májkárosodásban, ez a nyugat-európai országokban regisztrált esetek háromszorosa. A májbetegek közül a férfiak 75-80 százaléka, a nőknek pedig 60 százaléka alkoholfüggő - hangzott el azon az alkoholizmussal foglalkozó konferencián, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár székházában tartottak.

A szakemberek szerint a megbetegedések nagy részében az alkoholok minőségének is szerepe van, mert a zugfőzdékben készült italokkal metilalkohol és rákkeltő festékanyagok kerülnek a szervezetbe.

Az alkoholbetegek kezelése kapcsán szóba került a rehabilitációs hálózat hiánya és az, hogy a egészségbiztosító egyelőre nem támogatja az alkoholisták kezelésére rendelkezésre álló úgynevezett sóvárgáscsökkentő gyógyszert, amely így havi 20 ezer forintba kerül a rászorulónak.

Szabó Péter pszichiáter az alkoholizmus visszaszorításának sikertelenségét részben azzal magyarázta, hogy ez idáig a teljes tiltást erőltették a problémával foglalkozó intézményekben, ugyanakkor szerinte célszerűbb lenne, ha a kontrollált ivási gyakorlatot preferálnák, amely során figyelmet fordítanának arra, hogy a fogyasztott alkoholok minősége és mennyisége is az egészséges határon belül legyen.

A konferencián elhangzott: egy 1995-ös felmérés szerint a népesség 12 százaléka ismerte el magáról, hogy nagyivó, 2000-ben ez a szám a férfiaknál 19,4, a nőknél pedig 5,1 százalék volt. 2000-ig folyamatosan csökkent az ittasan okozott közúti balesetek száma, de 2001-től ez újra emelkedni kezdett.