Óriási dugót okoznak a tüntető budakesziek

Hatalmas dugó alakult ki Budakeszin, miután az önkormányzat támogatásával civil szervezetek demonstrációt tartanak az utakon. A helyiek a folyamatos csúcsforgalom ellen tiltakoznak, amit a környéken épült bevásárlóközpontok okoznak. Elkerülő út építése pedig 2006-ig nem szerepel a fejlesztési tervekben.

Több kilométeres autósor torlódott össze szerda reggel Budakeszin, ahol éppen a nagy forgalom ellen demonstrálva az út felét két helyen is kocsikkal zárták le helyi civil szervezetek. Az akciót az önkormányzat is támogatta. Boros László, az akciót szervező Budakeszi Polgári Körök képviselője elmondta: a budaörsi bevásárlóközpontok, a környező települések növekvő lélekszáma miatt mára elviselhetetlenné vált a Budakeszin átvezető főút forgalma. Éjjel-nappal csúcsforgalom van, Budakeszi jó levegője elveszett, s a település gyakorlatilag ketté van osztva: Boros szerint már nem lehet átmenni egyik oldalról a másikra.

A megoldás átkelő szigetek építése lehetne, és szükség lenne egy két kilométeres elkerülő útra, amely tehermentesítené a várost a forgalom alól - mondta a szervező. Ennek költségei több száz millió forintra rúgnának, s az igazi megoldást az M0-ás körgyűrű megépítése jelentené. Pásztor Zoltán, a Pest Megyei Állami Közútkezelő Kht. szóvivője az MTI-nek azt mondta: 2006-ig ez nem szerepel a tervekben. Terveik szerint egyelőre buszsávok kialakításával gyorsítanák a közlekedést, Pásztor szerint sokan a gépkocsi helyett inkább a buszt választják majd.