Sok ezer miskolci család mintegy 2 milliárd forintos közüzemi tartozását vállalja magára a borsodi megyeszékhely önkormányzata, ha a városi közgyűlés csütörtöki ülése ehhez hozzájárul.

Szűcs Erika Miskolc alpolgármestere szerdai sajtótájékoztatóján azt is közölte: a rendszerváltás óta eltelt 13 évben a miskolci családok kifizetetlen közüzemi számláinak összege kamatokkal együtt meghaladja a 2 milliárd forintot. Ennek okát a városban lévő jelentős munkanélküliséggel, valamint a panel lakótelepek lakásainak magas fenntartási költségével magyarázta.

Az önkormányzat a lakbér, a távhődíj, a víz- és a csatornadíj részleges átvállalásával járul hozzá mindazok terhének mérsékléséhez, akik önhibájukon kívül ez idáig nem tudták fizetni a havi rezsit.

- Az önkormányzat, központi segítséggel, összességben 1 milliárd 430 millió forint tartozástól szabadítja meg mindazon miskolci családotokat, akik önhibájukon kívül nem tudták fizetni rezsijüket. Az összeg 90 százalékát a központi költségvetés állja - mondta Szűcs Erika.

Az alpolgármester hozzátette: az elmúlt évtizedben a város mindenkori vezetése kétszer élt ilyen támogatási akcióval, az eltörölt adósságok zöme azonban újratermelődött.

Az önkormányzat mostani MSZP-s vezetése éppen ezért arra törekszik, hogy a támogatásra rászoruló családok helyzetét folyamatosan figyelemmel kísérje, illetve arra, hogy az adósság most tervezett eltörlése után a tartozások ne gyarapodjanak ismét.

Az alpolgármester tájékoztatása szerint a mintegy 10 ezer eladósodott miskolci család zömmel a városi önkormányzat tulajdonában lévő távhőszolgáltató társaságnak, valamint a szintén városi tulajdonban lévő vízműnek tartozik.

Szűcs Erika közölte: amennyiben az önkormányzat csütörtöki közgyűlése megszavazza, abban az esetben a családok felhalmozott adósságának háromnegyedét állják.

Ugyanakkor arra törekszenek, hogy az adósok tartozásuk legalább 25 százalékát fizessék ki, vagy egy összegben, vagy pedig részletekben.

Az alpolgármester megfogalmazása szerint a miskolci önkormányzat arra törekszik, hogy mindazon rászoruló családokat támogassa, akik élve a számukra felkínált lehetőséggel, konszolidálják helyzetüket.