A napokban az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) névtelenül egy dokumentum-csomagot küldtek. Az iratkötegen nem szerepel se cím, se dátum, se aláírás, de az ÁSZ gyanúja szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) a Postabank konszolidációjáról készült titkos jelentésének másolata juthatott hozzájuk. Ha bebizonyosodik, hogy a titkos jelentés kikerült, az ÁSZ feljelentést tesz államtitoksértés miatt.

A napokban az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) érkezett iratköteget nem tették borítékba, nem volt rajta se név, se cím - tudta meg az [origo] az ÁSZ sajtóreferensétől. A sok lapból álló dokumentumkötegnek nyilvánvalóan hiányzik a fedlapja, így nem ismert az irat címe, és hiányzik a vége is, így se dátum, se aláírás nem szerepel a papírokon. "Mintha valaki a számítógépéről kinyomtatta volna a dokumentum egy részét" - mondta a sajtóreferens.

 

A számvevőszék feltételezése szerint - az irat tartalmából ítélve - a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) a Postabank konszolidációjáról készült titkos jelentésének egy másolatát juttatták el hozzájuk. Az ÁSZ hivatalosan nem kapta meg a Kehi-jelentést, de a sajtóban megjelent cikkek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy erről a dokumentumról szóltak a hírek.

 

A jövő héten egyeztetnek a Kehivel, és ha bebizonyosodik, hogy a titkosnak minősített jelentés került hozzájuk, akkor az ÁSZ feljelentést tesz államtitoksértés gyanújával.

 

Keller László közpénzügyi államtitkár március 13-án közölte, hogy harminc évre titkosított Postabank-jelentés került a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkárságához. A Kehi által 2000-ben készített vizsgálatot  -  Keller állítása szerint - hivatalosan soha nem fejezték be. Többek között azt kifogásolja a jelentés, hogy sokkal több pénzt fordítottak a Postabank konszolidációjára, mint szükséges lett volna. Az Állami Számvevőszék - amely áprilisban hozta nyilvánosságra jelentését - ugyanakkor rendben találta a Postabank konszolidációját.

 

A rendőrség jelenleg is nyomoz a titkos Kehi-jelentés ügyében. Az ÁSZ arról nem tud, hogy máshoz is eljuttatták volna az iratot, de a Népszabadság úgy tudja: egyes szerkesztőségek is megkapták.

 

Ha valóban a titkos Kehi-jelentés egy másolatát küldték el az ÁSZ-nak, akkor sem biztos, hogy szolgálati vagy államtitoksértés történt - tudta meg az [origo] az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának egyik munkatársától. Amennyiben az ÁSZ feljelentést tesz, a rendőrség titokszakértővel megvizsgáltatja, hogy az adott oldalakon található-e olyan információ, amely szolgálati vagy államtitoknak minősül. Ha igen, akkor a rendőrség elkezd nyomozni az ügyben. Ha azonban nem, akkor nem történt bűncselekmény, akkor sem, ha az anyag egyébként titkosítva lett.