Magyarországon történt, külföldieket érintő súlyos autóbusz-balesetek

Összeállítás az 1983 óta Magyarországon történt, külföldieket érintő súlyos autóbusz-balesetekről

1983. november 26. - Szendehely külterületén a közúton egy lengyel autóbusz áttért az úttest menetirány szerinti bal oldalára, és ott összeütközött egy vele szemben közlekedő csehszlovák autóbusszal. A baleset következtében hárman életüket vesztették, 23-an megsérültek.

 

1983. december 30. - Hajdúszoboszló külterületén, a 4-es számú főúton egy tehergépkocsi összeütközött a vele szemben szabályosan közlekedő NSZK-beli autóbusszal. A 36 utas közül 16-an megsérültek.

 

1984. november 27. - Kiskunfélegyháza külterületén egy fénysorompós vasúti átjáróban a Szentesre közlekedő személyvonat összeütközött egy jugoszláv autóbusszal. A busz utasai közül négyen életveszélyes, kilencen súlyos, tizennégyen könnyebb sérülést szenvedtek.

 

1991. május 21. - Az 5-ös főút 129-es kilométerénél egy külföldi autóbusz magyar személygépkocsival ütközött. Az autó utasai közül ketten életüket vesztették, egy személy súlyos sérülést szenvedett.

 

1992. július 24. - Szolnok és Szajol között a 4-as számú főúton a hajdúböszörményi tsz pótkocsis járműve - a vezető hibájából - áttért a menetirány szerinti baloldalra, és összeütközött a vele szemben szabályosan közlekedő román autóbusszal. A román jármű öt utasa meghalt, tizenketten szenvedtek sérüléseket.

 

1992. szeptember 26. - Agárdon egy német rendszámú mikrobusz - a vezető hibájából, a fénysorompó tilos jelzése mellett - egy vasúti átjáróban összeütközött egy 100 kilométer/órás sebességgel közlekedő mozdonnyal. 16 német utas meghalt, három megsérült.

 

1993. július 22. - A Csongrád megyei Kövegyen egy cseh mikrobusz frontálisan ütközött a Volán szabályosan haladó helyközi járatával. A mikrobusz három utasa meghalt, a Volán-buszon ketten megsérültek.

 

1994. augusztus 8. - A Somogy megyei Mernye külterületén egy bosnyák állampolgár az általa vezetett autóbusszal nekiütközött egy Rába kamionnak. Egy személy a helyszínen meghalt, tizenegy sérültet kórházba szállítottak.

 

1995. november 12. - Kisbér és Mór között egy kivilágítatlan lovaskocsinak ütközött egy szabályosan közlekedő, jugoszláv vendégmunkásokat szállító osztrák rendszámú autóbusz: a lovaskocsi három és a busz egyik utasa a helyszínen meghalt, kilencen súlyosan, többen könnyebben megsérültek.

 

1999. október 5. - Budapestről Szeged felé tartó román autóbusz a szatymazi elágazásnál letért az úttestről, az árokba rohant, és a tetejére fordult. A szerencsétlenségnek egy halottja és 18 sérültje volt.

 

2001. november 20. - Egy lengyel kamion Rétságon egy lámpás kereszteződésben összeütközött egy Trabanttal, majd az út másik oldalán, a megállóban várakozó Volán-busznak vágódott. A balesetnek öt halottja és 12 sérültje volt.

 

2002. július 1. - Balatonszentgyörgy és Balatonkeresztúr között, a holládi körforgalomban az útpadkának hajtott és felborult egy lengyel turistabusz. 19-en meghaltak, 32-en - köztük számosan súlyosan - megsebesültek, közülük az egyik július 22-én életét vesztette.

 

2003. február 2. - Összeütközött egy Volán autóbusz és egy osztrák kisbusz a 8-as elkerülő úton, Székesfehérvár térségében. A balesetnek egy halottja, három súlyos és egy könnyebb sebesültje volt.

 

2003. május 8. - Siófok közelében Balatonszabadi-Sóstónál egy vasúti átjáróban összeütközött egy német turistákat szállító autóbusz és egy Budapest felől Nagykanizsa felé tartó vonat.