Több súlyos és számtalan kisebb szakmai hibát követtek el a BRFK illetékesei, akik a vasárnapi kendertüntetés biztosításáért, előkészítéséért és lebonyolításáért felelősek. Ezt a Népszabadság adta hírül független közbiztonsági szakértőkre és névtelenséget kérő rendőrségi forrásokra hivatkozva. Hivatalosan Salgó László rendőrfőkapitány péntekre kért jelentést az ügyről. A téren tüntetéseket szervező csoportok és a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet is hibáztatja a rendőrséget.

Péntekig kell elkészülnie Kökényesi Antal budapesti rendőrfőkapitány jelentésének, melyet Salgó László országos rendőrfőkapitány számára készít a vasárnapi kendertüntetés botrányba fulladásáról. Salgó László azt mondta az MTI-nek, hogy amennyiben rendőrségi mulasztás gyanúja merül fel, vizsgálatot indít a felelősség megállapítására.  

Napok óta több szervezet és a kormánypártok is élesen kritizálták a rendőrséget, mert vasárnap botrányba fulladt egy tüntetés Budapesten. A kenderszármazékok használatának legalizálásáért tüntetők közé ellentüntetők keveredtek, és ez botrányos jelenetekhez vezetett. Lamperth Mónika belügyminiszter kedden kezdeményzte, hogy a rendőrség vizsgálja ki az ügyet. A vizsgálat során arra keresik a választ, terhelheti-e felelősség a rendőrséget azért, hogy botrányos véget ért vasárnap a Vörösmarty téren megtartott két tüntetés. Az ORFK-n és a BRFK-n belül közszájon forgó adatokra hivatkozva rendőrségi források arról számoltak be: a vizsgálat eddigi eredményei több esetben ellentétben állnak azzal a jelentéssel, amelyet a BRFK vezetése írt az ügyről feletteseiknek, köztük a miniszternek - írja a Népszabadság. Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatóságának vezetője ugyanakkor azt mondta, a vizsgálat megindításáról sem döntöttek még, mert ahhoz meg kell várni Kökényesi péntek reggelre elkészülő jelentését. 

Több szakértő szerint az indokoltnál jóval kisebb erővel jelent meg a rendőrség a Vörösmarty téren, jóllehet az ellentüntetést szervezők előre bejelentették, hogy meg fogják zavarni a Kendermag demonstrációját. Hibaként jegyzik meg, hogy a szemben álló tüntetők elkülönítésére felállított kordont bárki könnyen kikerülhette, anélkül, hogy a rendezvényt biztosító rendőrök észrevették volna. A demonstrációk biztosításában korábban nagy gyakorlatot szerzett, ma már nyugdíjas rendőrök egybehangzóan azt állítják, a demonstratív rendőri jelenlét visszatartotta volna a rendzavarástól az ellentétes érzelmű tüntetők közé beszivárgókat is. Bírálják a BRFK-t azért is, mert saját munkatársai felmerülő felelősségének alaposabb vizsgálata nélkül, a demonstrációk szervezőire hárították a felelősséget a történtekért - írja a Népszabadság.

Forrás: ORIGO
Az előzetes megállapodás jegyzőkönyve, amiben még teljes kordonról volt szó

A BRFK vezetői hétfőn sajtótájékoztatójukon már jelezték, szerintük teljesen helyesen jártak el vasárnap a Vörösmarty téren, és megfelelő erővel készültek a tüntetésre. A kordonnal kapcsolatosan Lapid Lajos ezredes azt mondta, hogy a kordon hossza a tüntetés előtt elegendőnek látszott ahhoz, hogy jelezze a két oldalnak, hol a helyük. Elmondása szerint felajánlották a szervezeteknek, hogy teljesen, minden oldalról bekerítik őket, de ezt visszautasították. Lapid szerint ettől kezdve a csoportok szétválasztásáról a szervezőknek kellett volna gondoskodniuk. Ugyanakkor a tüntetés előtti háromoldalú (ellentüntetők, Kendermag, rendőrség) megbeszélésen abban állapodtak meg a felek, hogy ugyan minden oldalról nem kerítik be az egyes csoportokot, de hosszanti irányban az egész téren végighúzódik majd a kordon.

A rendőrség szerint azért nem avatkoztak közbe a rendbontások kezdetekor, mert lehetetlen volt ránézésre megállapítani, hogy ki melyik csoporthoz tartozik. Ugyanakkor nem akartak erőszakot alkalmazni, nehogy vétlenek is megsérüljenek. A rendőrség szerint a tüntetés békés feloszlatása sokkal jobb megoldás volt, mintha erőszakosan léptek volna fel.  

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű civil szervezet, mely a Kendermag Egyesületet támogatva szintén képviseltette magát a Vörösmarty téren, hét kérdéssel fordult a rendőrséghez az esettel kapcsolatban. Ők is elégtelennek érzik a rendőri jelenlétet, hiszen mindössze tíz rendőr jelent meg a tüntetés kezdetén, ahol már az első percben látszott, az ellentüntetők komoly provokációra készülnek. Ők is hiányolják a megígért kordon felépítését, és a nyilvánvalóan rendbontó (üveggel és más tárgyakkal dobáló személyek) kiszűrését. A TASZ és a Kendermag Egyesület vezetői is egybehangzóan állítják, hogy többször is kérték a rendőrök segítségét konkrét esetekben, amikor veszélyes dulakodást és sérülést okozó dobálást tapasztaltak. A rendőrök azonban minden esetben azzal válaszoltak, hogy "nem tehetünk semmit". A már idézett előzetes egyeztetésen azonban írásba foglalták, hogy amennyiben a szervezők egymás között nem tudnak vitatott esetben megegyezni, akkor a rendőrség segítségét kérik.

Az ellentüntetést szervező egyik egyesület, a Szabad Magyarországért Mozgalom szintén törvénysértéssel vádolja a rendőrséget. Szerintük a rendőrség nem oszlathatta volna fel a tüntetésüket, csak miután a szervezet vezetőivel előzetesen egyeztetettek. A rendőrség ezt a Kendermag esetében megtette, velük azonban csak utólag, az emberek hatósági hazaküldése után közölték a döntést. Ezért történhetett, hogy az SZMM aktivistái a tér elhagyására vonatkozó rendőrségi felszólítás után sem mozdultak, mondta Takács András, a szervezet elnöke.