31-re nőtt a csütörtök reggeli siófoki baleset halálos áldozatainak száma, miután az egyik kórházba szállított nő is életét vesztette. A középkorú német nőt a klinikai halál állapotában szállították be a fehérvári kórházba, ahol az orvosok hosszan küzdöttek életéért. Csütörtök reggel Siófoknál egy német turistabusz - a piros jelzés ellenére - a sínekre hajtott, és összeütközött egy vonattal. A roncsok közül 10 sérültet emeltek ki, köztük a busz egyetlen magyar utasát, az idegenvezetőt. A busz sofőrje a szerencsétlenségben életét vesztette. A vonaton egyedül a mozdonyvezető szenvedett kisebb sérülést.

Forrás: ORIGO

Újabb sérült vesztette életét a székesfehérvári kórházban, így 31-re nőtt a siófoki baleset halálos áldozatainak a száma. A székesfehérvári kórházba három sérültet vittek, közülük két középkorú német állampolgár - egy férfi és egy nő - vesztette életét. A nőt a klinikai halál állapotában szállították be, a kórházban órákig küzdöttek az életéért - mondta az [origo]-nak a kórház sajtósa. A korábbi hírekkel ellentétben tehát nem csak nyugdíjas korúak utaztak a szerencsétlenül járt buszon. A kórházban kezelt harmadik sérültre műtétek sorozata vár, sérülései súlyosak.

A csütörtök reggeli baleset helyszínén 28-an haltak meg, a kórházban elhunytakkal együtt így már 31 halálos áldozata van a szerencsétlenségnek. Más források szerint azonban 32-en vesztették életüket. A német turistabuszon feltételezhetően - a magyar idegenvezetőn kívül - német állampolgárok utaztak. A busz sofőrje életét vesztette, az idegenvezetőt kórházban ápolják.

A siófoki kórházban egyelőre nem közölnek információkat a sérültekről. A kórház egyik munkatársa elmondta: azok az orvosok, akik tájékoztatást tudnának adni, mindannyian műtőben vannak. Az MTI ugyanakkor úgy tudja, hogy az egyik sérült életét vesztette a kórházban.

A busz a németországi Löhne városában működő Ursel-Reisen nevű cég tulajdona. Az [origo] megkeresésére a város alpolgármestere, Bernhard Bentrup - aki a televízióból értesült a tragikus balesetről - elmondta: a buszon egy helyi lakos sem utazott. A buszt ugyanis egy másik településen működő utazási iroda bérelte ki Schleswig-Holstein és Alsó-Szászország tartományából érkező turisták számára. A hannoveri rendőrség szerint az utat a Maxim-Reisen elnevezésű iroda bonyolította a Clopppenburg melletti Emstekből.   "A holttestek azonosítása nagyon nehéz. Azt tudjuk, hogy ki fizetett be az útra, de azt még nem, hogy kik is voltak valójában a buszon, kik sebesültek, vagy haltak meg" - közölte a hannoveri rendőrség szóvivője.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjének tájékoztatása szerint összesen 30 mentőautó és négy helikopter érkezett a baleset helyszínére. A sérülteket a siófoki és a székesfehérvári kórházba szállították. A megyei mentőszolgálat munkatársa elmondta: nyolc sérültet szállították a siófoki, hármat pedig a székesfehérvári kórházba. A helyszínre 25 tűzoltó érkezett négy járművel a siófoki és a balatonfűzfői tűzoltóságtól, a mentés során darut is használnak.

A budapesti német követségen krízisközpontot állítottak fel a hivatalos szervekkel és az áldozatok hozzátartozóival való kapcsolattartásra. A követségen az [origo]-nak elmondták: idősebb emberek utaztak a buszon, de az utasok pontos számát még nem tudják. Úgy tudják, hogy Schleswig-Holsteinből és Alsó-Szászországból származtak a turisták.

A siófoki önkormányzat épületében információs központot hoztak létre az áldozatok hozzátartozói számára, és szállást biztosítanak az áldozatok Németországból érkező családtagjainak.

Forrás: MTI

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Horváth Jenő az [origo]-nak elmondta: a baleset Siófok szélén, a tűzoltóságtól 300 méterre történt. A tűzoltóságra 8.40-kor érkezett a bejelentés. A baleset körülményeit vizsgálják, egyelőre annyit lehet tudni, hogy a vasúti átjáróban működött a jelzőlámpa, a busz a piros jelzés ellenére hajtott a sínekre. Rendőrségi információk szerint a forgalom nem volt olyan nagy, hogy a busz beszorult volna a sínekre, és azért nem tudott volna keresztülmenni, mert előtte feltorlódtak az autók.

A német turistabuszt az ütközés után a vonat 150 méteren keresztül maga előtt tolta, és kettévágta. A személyvonat kisiklott, a vonat utasai közül nem sérült meg senki.

Az MTI értesülése szerint az autóbusz kigyulladt, Horváth Jenő szerint azonban nem gyulladt ki a jármű. Szemtanúk szerint a német rendszámú busz tele volt utasokkal.

A MÁV közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy a nem sokkal 8.40 előtt történt baleset miatt az utasokat Siófok és Szabadisóstó között vonatpótló autóbuszok szállítják, a nemzetközi vonatokat pedig kerülő útra irányítják.

Ugyanebben a vasúti kereszteződésben korábban már történt hasonló baleset. 1979-ben ugyanitt 17 ember vesztette életét, amikor egy busz vonattal ütközött.

Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtökön röviddel egy óra után Siófokra, a súlyos vonatszerencsétlenség helyszínére érkezett. A kormányfő láthatólag megrendült a látottaktól.Medgyessy Péter érkezése után Wilfried Gruber budapesti német nagykövettel váltott néhány szót. A kormányfő korábban telefonon tájékoztatta Gerhard Schröder német kancellárt a buszbalesetről.