4-es metró: a kormány jövő héten dönt

Jövő héten dönt a kormány a 4-es metróról. Demszky Gábor főpolgármester bízik benne, hogy a kabinet elfogadja a főváros javaslatát. A kormány és a főváros között egyelőre vita van arról, hogy Budapest a költségek mekkora részét vállalja.

Jövő héten dönt a kormány a 4-es metró építésével összefüggő legfontosabb kérdésekről. Demszky Gábor főpolgármester szombaton elmondta: a gazdasági kabinet pénteken megvitatta a 4-es metróról szóló törvénytervezetet, amely a kormány egyetértése esetén, még e hónapban az Országgyűlés elé kerülhet.

Demszky Gábor rendkívül kedvezőnek nevezte a pénzügyi és az igazságügyi tárcával az elmúlt hónapokban folytatott egyeztetést a metró ügyében. A főpolgármester kijelentette: abban, hogy a kormány elé kerülhet a javaslat a jövő héten, jelentős szerepe van László Csaba pénzügyminiszternek is. Demszky Gábor elmondta, biztos abban, hogy egy reális, pénzügyileg megvalósítható és közlekedési szempontból is megoldást jelentő program tervét fogadja el a kormány a jövő héten.

A főpolgármestre szerint a kormány az új metró finanszírozásáról, nyomvonaláról, a beruházás idei megkezdéséről és a pénzfelhasználás ellenőrzésével összefüggő kérdésekről dönt majd. Demszky reményét fejezteki, hogy a beruházással összefüggő kérdésekről jövő szerdán közös sajtótájékoztatót tarthat Medgyessy Péter miniszterelnökkel.

A metró sorsa azonban egyelőre egyáltalán nem biztos. Vita van ugyanis a főváros és a kormány között az építkezés finanszírozásáról. Bár a fővárosnak a legújabb hírek szerint lenne pénze arra, hogy állja a költségek 30-40 százalékát, a Városháza legutóbbi tervezetében csak a beruházás árának 18,5 százalékát vállalta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK