Ismert közéleti személyiségekkel, többek között Schmit Pállal, Martonyi Jánossal, Matolcsy Györggyel Mészöly Kálmánnal, Mikola Istvánnal, Cseke Péterrel, Jankovics Marcellel, Szokolay Sándorral és Koltay Gáborral  bővült szombaton a Fidesz tagsága. Az eddig is a párttal szövetséges közszereplők felvételét szimbolikusnak tekinti a pártvezetés.

A Fidesz Országos Választmánya szombaton felvette a párt tagjai közé Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, Martonyi Jánost, az Orbán-kormány külügyminiszterét, Matolcsy Györgyöt, az előző kabinet gazdasági miniszterét, Mészöly Kálmán volt válogatott labdarúgót és Mikola István volt egészségügyi minisztert.

A testület ülését követő budapesti sajtótájékoztatón Kövér László szimbolikusnak nevezte a tagfelvételt a Fidesz május 17-i XVII. kongresszusa előtt, amelyen a párt Fidesz-Magyar Polgári Szövetség néven néppárttá alakul. Elmondta a jelenlegi alapszabály lehetővé teszi, hogy az országos választmány elnöksége - a párt országos elnökségének javaslatára - tagokat vegyen fel. Szavai szerint ehhez a döntéshez kérték az országos választmány hozzájárulását, hogy kiemeljék ennek az aktusnak a jelentőségét, szimbolikus voltát.

"És hogy megtiszteljük azokat, akik bennünket is megtiszteltek azzal, hogy átlépve egy talán sokuk számára korábban elképzelhetetlennek tűnő határt, immáron a párttagsággal járó fegyelmet magán viselő parttagi-közéleti aktivitást is magukra vállalták" - mondta Kövér László.

Az új tagok között van többek között Cseke Péter színész-rendező, Jankovics Marcell filmrendező, Szokolay Sándor zeneszerző és Koltay Gábor filmrendező. Kövér László szólt arról, hogy a Fidesz szövetséggé alakulása miatt, június 30-ai hatállyal felmondják a partnerszervezetekkel eddig fennálló szerződéses viszonyukat. Határozott szándékuk azonban, hogy ezeket a szerződéseket megújított formában, a partnerszervezetek körét bővítve újra megkössék.

Tóth Imre fideszes országgyűlési képviselő, aki a Kisgazda Polgári Egyesület tagjaként szombaton elsőként lépett be a Fideszbe, jelezte, hogy az egyesület minden tagja belép a szövetségbe, és mindannyiukat százak fogják követni.

Kövér László bejelentette: a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség alapszabály-tervezetéhez nem érkezett olyan módosító indítvány, amely koncepciójában, alapjaiban kérdőjelezte volna meg az előterjesztett javaslatot. A Fidesz több kíván lenni, mint párt, vagyis elsősorban nem érdekek, hanem értékek közösségének megteremtésére helyezi a hangsúlyt - olvasható a sajtó rendelkezésére bocsátott kongresszusi háttérdokumentumban.

A dokumentum szerint jelentően kibővül az országos elnökség létszáma, amelybe a testületek mellett létrejövő tagozatok és a partnerszervezetek is teljes jogkörrel küldenek elnökségi tagokat. A szövetség alapszabálya az Európai Néppárt tagszervezeteinek, vagyis a polgári demokráciák legnemesebb hagyományainak figyelembe vételével készült - áll a dokumentumban.