Amíg nincs megfelelő felhatalmazás az iraki helyzet rendezésével kapcsolatban, addig csak humanitárius segítséget küldhetünk Irakba, ezért módosító javaslatot nyújt be a Fidesz ezzel kapcsolatban - mondta Demeter Ervin. A kormánypárti képviselők időhúzással vádolják az ellenzéket.

Humanitárius szerepvállalásról szóló kapcsolódó módosító indítványt nyújt be kedden a Fidesz az iraki magyar részvételről szóló határozati javaslathoz. Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának ülése után Demeter Ervin, a testület fideszes alelnöke elmondta: amíg az iraki helyzet rendezésével kapcsolatban nincs megfelelő nemzetközi felhatalmazás, addig egyértelműen szét kell választani a katonai és a humanitárius tevékenységet. A magyar civil szakemberek humanitárius feladatokat láthatnának el Irakban, például a víztisztításban segédkezhetnének, illetve orvosok is részt vehetnének a munkában - tette hozzá a politikus.

A kormány mindent megtesz, hogy bizonyítsa elkötelezettségét az iraki békefenntartás fontossága mellett, és keresni fogja a módját, hogyan tud abba bekapcsolódni - mondta Iváncsik Imre, a honvédelmi tárca politikai államtitkára, aki jelezte: bíznak abban, hogy "az ellenzék meggondolja magát".

Az első négypárti egyeztetés már három hete volt az iraki békemisszióról, azóta nem tudtak megállapodni a pártok. A békefenntartó erők kiküldése ugyanis parlamenti hatáskörbe tartozik, aminek a megszavazásához kétharmados többség szükséges.