Idén 600 millió plusztámogatást kérnek a parlagfű ellen

Idén 600 millió, jövőre másfél milliárd forintot kér a kormánytól a parlagfűmentesítéssel kapcsolatos kiadásokra a "Parlagfűmentes Magyarországért" eseti bizottság kedden egyhangúlag elfogadott határozatában. Illés Zoltán, a bizottság fideszes tagja szerint évi 6-7 milliárdra lenne szükség, a testület MSZP-s elnöke szerint viszont a forrásoknál fontosabb kérdés a megfelelő jogi környezet megteremtése, hogy a parlagfüves területek tulajdonosait rákényszeríthessék a gyomirtásra. A határozat erre vonatkozó javaslatokat is tartalmaz.

Parlagfű

Többek között tárcaközi és megyei koordinációt biztosító szervezet létrehozására kéri a kormányt a "Parlagfűmentes Magyarországért" eseti bizottság. A szervezet feladata a gyomnövény elleni védekezés összehangolása lenne. A testület keddi ülésén egyhangúlag támogatta a parlagfű elleni intézkedésekre javaslatot tevő határozatot, amelyet eljuttatnak az összes érintett minisztériumnak és a kormánynak.

A határozatban még idén 600 millió forint többlettámogatást kérnek a kormánytól a súlyos allergiás panaszokat okozó gyomnövény elleni küzdelemhez. A határozat így 250-250 millió forint pluszforrást kér azokhoz a parlagfűmentesítésre vonatkozó pályázatokhoz, amelyeket forráshiány miatt utasítottak el a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium közmunkapályázatainak, illetve a Környezetvédelmi Minisztérium Zöld Forrás pályázatainak elbírálásakor. További 100 millió forintot biztosítanának még idén azoknak a GPS-eknek a beszerzésére, amelyekkel a fertőzött területeket be tudják azonosítani. A javaslat készítői szerint ezt az összeget az 1 százalékos személyijövedelemadó-felajánlásokból lehetne előteremteni.

A dokumentum 2004-ben már másfél milliárd forintot kér parlagfűmentesítésre a költségvetés terhére. Illés Zoltán, a bizottság fideszes tagja szerint a gyomnövény elleni küzdelemre évi 6-7 milliárd forintra lenne szükség. A bizottság támogatta azt a javaslatát, amely szerint a jövő évi támogatás pénzösszege elé írják be a minimum szót, ezzel jelezve, hogy ennél többre lenne szükség. Az ülés során több kisebb módosítást végeztek az eredeti szövegben, melynek mindegyikét egyhanúlag támogatták a bizottsági tagok.

Vojnik Mária, a bizottság MSZP-s elnöke szerint a pénzforrásoknál is fontosabb, hogy megfelelő jogi környezetet teremtsenek, amellyel hatékonyabbá tehető a gyomnövény elleni küzdelem. A határozat szerint egyebek mellett nem csak az emberi egészségre veszélyesen elgyomosodott terület használóját, hanem annak tulajdonosát is kötelezni kell az irtásra. A határozat szerint az illetékes minisztériumoknak kötelezniük kellene az állami tulajdonú gazdálkodó szervezeteket (MÁV, autópálya-kezelők, erdőgazdaságok, mezőgazdasági társulások) a parlagfűmentesítésre, emellett fontos, hogy nyilvántartás készüljön a gyomos területekről.

A határozatban a pénzforrások biztosítása és a szükséges jogi intézkedések mellett arra is kérik a kormányt hogy támogassa a megelőzést szolgáló ösztönző eszközöket és módszereket. Ez többek között a parlagfűirtó közmunkák finanszírozását, jelentős erdőtelepítést, illetve a szociálisan rászorulók segítését jelenti az irtásban. Bővítenék emellett az allergológiai és pulmonológiai egészségügyi ellátást is.

Az érintett tárcáktól azt kérik, mielőbb alakítsák ki a szabályokat a jövő évi pályázatokhoz, amelyeket már idén hirdessenek ki.

A kormánynak augusztus 15-ig kell tájékoztatnia a bizottságot a határozat alapján végrehajtott intézkedésekről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK