Egy orvos kismamától mégis leveszik az őssejteket

Mégsem indul per az egyik kórház ellen őssejtügyben. Egy orvos házaspár azért akart eljárást indítani az intézmény ellen, mert ott nem akarták levenni születendő gyermekük köldökzsinórvérét. A kórház végül meggondolta magát, és hajlandó az őssejt levételére.

Elállt a pertől az az orvos házaspár, amely korábban hiába kérte az egyik kórháztól, hogy születendő gyermekük köldökzsinórvérét levegyék. A szülőknek ugyanis sikerült megegyezniük a kórházzal, amely mégis vállalkozik az őssejt levételére.

A család jogi képviselője, Ádám György a Népszabadságnak elmondta, azt követően született a megállapodás, hogy az összes érintett szerv azt közölte: ők nem fogalmaztak meg tiltást az ügyben. Így maga a per is okafogyottá vált. Az édesapa a Népszabadságnak azt is elmondta: a kórház rájuk bízta, hogy miként juttatják vérbankba a levett köldökzsinórvért. Szerinte azonban ez már csak másodlagos kérdés, hiszen Magyarországon is több, megfelelő engedélyekkel rendelkező szállítmányozó cég van.

A köldökzsinórvérből nyert őssejteket jelenleg elsősorban a vérképző szervek betegségeinek gyógyítására használják. Azok a szülők, akik elővigyázatosságból akarták születendő gyermekük őssejtjeit tárolni - hogy azok egy esetleges későbbi betegség gyógyításában segíthessenek a gyereknek -, egy magánvállalkozás szolgáltatásait vehették igénybe. Ez a cég a köldökzsinórvér külföldre juttatását szervezte.

A köldökzsinórvér levételét azonban az illetékes szervek vitatják, szerintük ugyanis ez szigorúan engedélyköteles tevékenység. Emiatt az említett magánvállalkozás és egy sárbogárdi szülő pert indított az Egészségügyi és Szociális Minisztérium, valamint a miniszter tanácsadó szerve, az Egészségügyi Tudományos Tanács ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK