Expedíciós hadsereggé válhat a Magyar Honvédség

A Honvédelmi Minisztérium tervei szerint expedíciós hadsereggé válna a magyar honvédség, amely a területvédelem helyett főként a nemzetközi feladatokra koncentrál. A védelmi felülvizsgálat során a következő hetekben dőlhet el, hány repülőteret és laktanyát zárnak be, hány hadosztályból áll majd a honvédség, és mi legyen a hadsereg hagyományos ágaival, a harckocsizókkal, a tüzérekkel. A védelmi felülvizsgálatról szóló konferencián kiderült, a szükségesnek ítélt változtatásokhoz a honvédség rezsiköltségeit 50 százalékkal kell csökkenteni.

A honvédelmi tárca tervei szerint expedíciós erővé kell alakítani a Magyar Honvédséget, hogy a különböző külföldi feladatokra a jelenleginél alkalmasabb legyen. Komor Levente, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikai helyettes államtitkára szerint megoldható, hogy a hadsereg egyszerre feleljen meg a területvédelem és a külföldi feladatok támasztotta követelményeknek, hiszen Magyarországot nem fenyegeti közvetlen katonai veszély.

A védelmi felülvizsgálatról tartott konferencia csütörtöki ülésén Komor Levente mellett Iváncsik Imre politikai államtitkár, Gyarmati István volt EBESZ-nagykövet, bitonságpolitikai szakértő, és Karsai Péter, a parlament honvédelmi bizottságának MDF-es alelnöke beszélt a védelmi felülvizsgálat jelenlegi állásáról és a közeljövő feladatairól.

Komor Levente tájékoztatása szerint az önkéntes haderőre való átállás során 2004 év végén hívják be az utolsó sorkatonákat, akik várhatóan 2005 nyarán szerelnek le. Ezzel párhuzamosan szervezik meg a honvédség járulékos feladatainak kiváltását, így 60-70 objektum őrzését civil vállalkozókra bízzák, ahogy az élelmezési feladatokat is cégek látják majd el. A tárca tervei szerint a honvédség tulajdonában lévő és a külsős cégek piaci alapon versengenének egymással.

Komor Levente szerint a ciklus végégig rendelkezésre álló, összesen körülbelül 1500 milliárd forintnyi költségvetés megfelelő szerkezetmódosítással elegendő forrást biztosít a változtatásokhoz.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK