MSZP-sek szerint gondot okozhat a vörös csillag tiltása

Két szocialista képviselő kérdést intézett Bárándy Péter igazságügyi miniszterhez, amelynek lényege, hogy a uniós csatlakozás után is tiltott marad-e a vörös csillag. Szerintük elfogadható ezen a téren is az uniós szabályozás. Az EU azonban ezt nem határozza meg közösségi szinten, így az egyes országok külön-külön dönthetnek.

Jauernik István és Farkas Imre MSZP-s országgyűlési képviselők a következő írásbeli kérdéssel fordultak Bárándy Péter igazságügyi miniszterhez: "Tervezi-e az EU jogharmonizációt az önkényuralmi jelképekkel kapcsolatban?" A kérdés indoklásában az áll, hogy a betiltott önkényuralmi jelképek között régebbi munkásmozgalmi szimbólumok is vannak. A képviselők szerint ez Európában egyedülálló. Elmondják továbbá, hogy az egyik kereskedelmi tévét megrótta az ORTT, mert az egyik műsorvezető ruháján munkásmozgalmi jelkép volt. Ezt kiegészítik azzal, hogy van olyan termék forgalomban Magyarországon, amelynek címkéjében található önkényuralmi jelkép. A két politikus emiatt azt kérdezi, hogy a meglévő szabályozás miatt nem adódhatnak-e problémák az unióban, illetve tervezik-e a módosítást.

Jauernik István az [origo] kérdésére megerősítette, hogy a vörös csillagról van szó a kérdésben. Azért fordultak a miniszterhez, mert az unióban tudomásuk szerint nincs közösségi szabály az önkényuralmi jelképekről, de tudni szeretnék a pontos választ. Arra a kérdésünkre, hogy tehát indokoltnak tartanák-e a vörös csillag tiltásának megszüntetését, a politkus azt válaszolta, hogy szerinte ezen a téren is elfogadhatók az Európai Unió normái. Jauernik István szerint például gondot okozhat, ha egy szabadon mozgó uniós polgár Magyarországra jön és ruháján vörös csillagot visel, ami saját országában nem tilos, itthon viszont megbüntethetik érte.

A 181-es EU-tájékoztató vonalon az [origo] kérdésére elmondták, hogy az önkényuralmi jelképeket a rendelkezésre álló adatbázis szerint nem szabályozza a közösségi jog, így országonként van lehetőség külön szabályok kialakítására.

György Bence