Nem jut minden rendőrnek golyóálló mellény

A kedd reggel tűzharcban megölt rendőr és társai nem viseltek golyóálló mellényt, mert nem volt idejük felkészülni az akcióra. Ugyanakkor egy név nélkül nyilatkozó nyomozó szerint nem kizárt, hogy egyáltalán nem is volt golyóálló mellényük, ugyanis vannak olyan nyomozócsoportok, ahol tucatnyi emberre egy mellény jut.

A kedd reggeli tragikus rendőrségi akció kapcsán vetődött fel a kérdés, hogy miért nem viselt golyóálló mellényt a meggyilkolt százados. Az ORFK kommunikációs igazgatója cinikusnak és dilettánsnak minősítette az erre vonatkozó kérdéseket, ugyanakkor nem sokkal később Salgó László országos rendőrfőkapitány kijelentette: "a legjobb felszerelést is meg akarja adni a nyomozóknak, hogy a bevetéseken ne válhassanak céltáblává".

A rendőri vezetőktől azóta elhangzó nyilatkozatokból kiderül, hogy kedd reggel hatkor, amikor a két idős ember megmentésére indultak, a nyomozóknak nem volt idejük felvenni mellényüket, nem mehettek vissza értük Aradi utcai irodájukba. A tragikus akció napján tartott sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy ilyen melegben elviselhetetlen, kényelmetlen a mellény.

A helyszínre érkező kilenc nyomozón nem volt mellény, mert nem volt idejük magukhoz venni, pedig a biztonsági felszerelés megmenthette volna a rendőr életét. A Népszabadságnak névtelenül nyilatkozó nyomozó szerint azonban nem kizárt, hogy Borsosék csapatának egyáltalán nem volt golyóálló mellénye, mint ahogyan nekik sincs. Voltak olyan nyomozócsoportok, ahol tucatnyi emberre jutott egy, legfeljebb két mellény, de mivel ezek szavatossága lejárt, néhány hónapja bevonták azokat - újakat pedig nem kaptak helyettük. A rendőrség számos egységében tehát egyáltalán nincs golyóálló mellény.

Egy nyomozó, elismerve, hogy kényelmetlenül érzi magát a mellényben, azt mondta: meggyilkolt kollégája, Borsos József profi volt, akinek könnyelműséget semmiképpen sem lehetett a rovására írni, ha lett volna mellénye, biztosan viselte volna, annál is inkább, mert semmivel sem komplikáltabb felvenni, mint felcsatolni a fegyvert.

A mellények, fajtájuktól függően különböző védelmi képességűek, ami szinte korlátlanul növelhető, ezt azonban a súllyal kell megfizetni. A szakértő szerint a rendőrségen is tudni kell, hogy a katonaság által használt, úgynevezett harci mellények a legnehezebbek. Természetesen a súlyt növeli, ha ágyék-, torok-, vállvédővel és gallérral látják el. Ezekbe, védendő az életfontosságú szerveket, betehető két kerámiabetét is. Ez megfogja a B32-es Dragonov páncéltörő lőszert, míg betétek nélkül is védelmet kell nyújtania egy kézi lőfegyverrel szemben. Ez a legnehezebb, XXL-es vagy egyedileg gyártott ennél is nagyobb méretben legfeljebb öt-hat kilogramm, és a két, egyenként 25x30 centiméteres 3-3,5 kilogrammos kerámia- betéttel sem éri el a tizenöt kilót. A harci mellény ára meghaladhatja a nettó kétszázezer forintot, míg egy könnyebb, a rendőrségnek is megfelelő változat körülbelül százezer forintba kerül.

KAPCSOLÓDÓ CIKK