Jövő héten zárul le a paksi atomerőmű belső vizsgálata, és továbbra folyik a tisztítóberendezésben megsérült fűtőelemek eltávolításának előkészítése. Az atomerőmű vezetésének pénteki sajtótájékoztatóján kiderült, a fűtőelem-tisztítást szükségessé tevő magnetit-lerakódások azért alakultak ki, mert annak idején több gőzfejlesztőt sugármentesítettek egyszerre.

A paksi belső vizsgálat a jövő héten kedden zárul le, eredményeit akkor hozzák nyilvánosságra - közölte Kocsis István, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója pénteken. A vizsgálat során azt vizsgálják, hogyan fordulhatott elő az, hogy az áprilisi üzemzavart kiváltó tisztítótartály átment a belső ellenőrzési és engedélyezési rendszeren.

A vezérigazgató szerint a hét végén folytatódik a megsérült fűtőelemek, illetve a tisztítótartály eltávolításának előkészítése. Arra kérdésre, hogy a fűtőanyag kazetták tisztítását végző külföldi cég csak a tisztításért, vagy a kazetták hűtéséért is felelős volt-e, Kocsis István elmondta: a technológia, amelyet a cég alkalmazott, a tisztításra és a hűtésre is vonatkozott. A hűtési felelősség tehát nem hárítható át.

Egy másik kérdés arra vonatkozott, hogy a vasoxid-kiválást és az egész problémakört okozó dekontamináló technológia miért nem jelentett hasonló gondot más országokban. Eddig úgy lehetett tudni, hogy ezt a technológiát csak Pakson alkalmazták. Vámos Gábor biztonsági igazgató erre elmondta: máshol is használják ezt a technológiát, viszont egyszerre csak egy-két gőzfejlesztőnél. Pakson viszont ennél több gőzfejlesztőt vontak be a karbantartáshoz szükséges sugárzásmentesítésbe egy időben. Az orosz gépkönyv ugyanis nem korlátozta a munkába bevonható egységek számát. A problémát ez okozta.

A biztonsági igazgató szólt arról, hogy a kihullott fűtőanyag, a sérült kazetták, illetve a tisztítótartály eltávolítását, kiemelését, biztonságos elhelyezését több külföldi céggel tárgyalva készítik elő. Így tárgyaltak erről a feladatról az orosz szakemberekkel is. A legfontosabb, hogy olyan megoldást találjanak és alkalmazzanak, amely maximálisan megfelel a biztonsági követelményeknek.