Több mint ötven ember fordult orvoshoz az elmúlt hetekben Hajdú-Bihar megyében, miután bundás hernyók özönlötték el a Hortobágy néhány települését. Sokan, akik a szőrös állatokhoz nyúltak, kiütést kaptak. Az invázió gyorsan lezajlott, mert a hernyók mindent lerágtak, és éhenhaltak. A héten már nem jelentettek megbetegedéseket.

Forrás: ORIGO
Az aranyfarú lepke hernyójafotó: leps.it

Több hajdú-bihari települést özönlöttek el az utóbbi néhány hétben az aranyfarú lepke hernyói. A hernyók testét szőr borítja, és ez erősen allergizál - mondta a megyei ÁNTSZ helyettes vezetője. Ertner Sarolta az [origo]-nak elmondta: elsősorban Hortobágy-Borsosról és Egyekről jelentették a háziorvosok, hogy az elmúlt hetekben tömegesen jelentkeztek a rendelőben kiütésekkel, viszketéssel, bőrelváltozással. Borsoson 22 ember, Egyeken több mint 30 fordult orvoshoz. Az ÁNTSZ azonnali intézkedést kért az erdészeti és a növényvédelmi szolgálatoktól. A hét második felében már senki nem betegedett meg, a hernyókból viszont mutatóban még mindig akad néhány a településeken.

Az Állami Erdészeti Szolgálat Debreceni Igazgatóságának helyettes vezetője elmondta: a korábbi években is volt Hortobágyon hernyóinvázió, az ideihez hasonló méretűvel azonban még nem találkoztak. A bundás élőlények elözönlötték a fákat, Borsoson a házak falait is, és bejutottak a lakásokba is. Amikor a helyi önkormányzatok észlelték, és jelentették a problémát, már nem volt mit tenni - mondta Szemerédy Miklós, megakadályozni csak azt lehet, hogy jövőre is hasonló invázió alakuljon ki. Ezért a szolgálat felszólított a környező erdők tulajdonosait, hogy jövőre időben végezzenek permetezést. Idén a hernyók, miután mindent lerágtak, nem tudtak többé mit enni, és elpusztultak, az invázió tehát néhány hét alatt véget ért.