Zöld jelzésre vár az Iraknak szánt kormánysegély

Már egy hete készen áll az indulásra a magyar kormánysegély Irakba. A kijuttatással megbízott Magyar Vöröskereszt attól tart, hogy a kilencvenmillió forint értékű szállítmány a megfelelő biztonság híján fosztogatók prédája lesz.

Május 5-6-ra már készen állt az a zömében gyógyszerekből, kötszerekből, takarókból és egyéb eszközökből álló szállítmány, amelyet a magyar kormány kíván Irakba küldeni segítség gyanánt. A kormány a Magyar Vöröskeresztet kérte fel a 90 millió forint értékű 16 tonnás segély célba juttatására. Kató Ernő, a szervezet főtitkár-helyettese pénteken közölte, amint megkapják a zöld jelzést, az értékes segély két napon belül Irakba érkezik.

A segélyszállítmányt egyelőre a célba juttatás bizonytalansága miatt nem indították el. A vöröskereszt biztonsági garanciákat vár, hogy az értékes szállítmányok nem kerülnek az ebek harmincadjára a háború utáni fosztogatások dúlta országban.

Hátráltatja az indulást az is, hogy még nem mérték fel, hogy hol és milyen humanitárius segítségre van szükség Irakban.

A magyar kormány az elsők között ajánlott fel segélyt az irakiaknak, Dánia, Svédország, Svájc, Németország és Hollandia mellett. A Nemzetközi Vöröskereszt a konfliktus kitörésekor 111 millió svájci frankot kért az adományozóktól - a logisztikai nehézségek miatt elsősorban készpénzben -, ennek eddig kevesebb mint 13 százaléka folyt be.