Fidesz-kongresszus: tart a jelölés a tisztségekre

Délután fél egy előtt megkezdődött a jelölés a vezető tisztségekre a Fidesz tisztújító kongresszusán - jelentette az [origo] tudósítója. Ezt megelőzően beszédet mondott Dávid Ibolya, az MDF elnöke, aki kiállt az MDF önállósága mellet, ugyanakkor a két párt közötti együttműködést is szükségesnek nevezte. Délelőtt a határon túli magyarság képviselői, valamint Harrach Péter, az MKDSZ elnöke és Gyürk András, a Fidelitas elnöke szólalt fel a kongresszuson.

Egy órán keresztül várják a jelöléseket a vezető tisztségekre a Fidesz tisztújító kongresszusán - jelentette az [origo] tudósítója. A delegáltak elméletileg javaslatot tehetnek olyan személyekre is, akiket az elnökség nem jelölt, bár ennek nagyon kicsi az esélye. Fél kettő körül derül ki tehát, hogy van-e kihívója Pokorni Zoltánnak és Schmitt Pálnak az alelnöki poszton, illetve Orbán Viktor volt miniszterelnöknek az elnöki poszton.

Forrás: ORIGO

A jelölés megkezdése előtt a kongresszuson beszédet mondott Dávid Ibolya, az MDF elnöke, aki kiállt az MDF önállósága mellet, ugyanakkor a két párt közötti együttműködést is szükségesnek nevezte. "A Fidesznek és az MDF-nek nem abban kell versenyeznie, hogy melyik szervezet tud a másiktól több tagot, szimpatizánst szerezni, hanem mindkét pártnak bizalomra van szüksége" - mondta Dávid Ibolya. Az MDF elnöke arról is beszélt, hogy bár a baloldaltól sem vitatja el a nemzetért való tenni akarást, ugyanakkor szerinte 2006-ban a keresztény, konzervatív oldalnak kell győznie ahhoz, hogy a nemzet érdekeit megfelelően képviselni tudják.

Délelőtt felszólaltak még a határon túli magyarság képviselői: Markó Béla, az RMDSZ elnöke, Kasza József, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke, és a felvidéki Magyar Koalíció Pártjának vezetője, és Tőkés László, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke. Beszédet mondott Harrach Péter, az MKDSZ elnöke és Gyürk András, a Fidelitas elnöke is.

A kongresszust a helyszín melletti Gesztenyéskertben az érdeklődők, szimpatizánsok kivetítőkön követhetik nyomon. Emellet a fidesz.hu-n is élőben közvetítik a beszédeket.

A Fidesz szombati kongresszusán várhatólag újra elnökké választják Orbán Viktort, a párt első elnökét. A jobboldali párt Orbán akarata szerint ezután jóval centralizáltabban működik majd, az új vezető szinte egyedül dönthet minden meghatározó pozícióról.