Lövedékek a Balaton iszapjában

A Balaton alacsony vízállása komoly veszéllyel járhat; valószínű, hogy a tóban rendkívül sok, valamilyen okból föl nem robbant második világháborús tüzérségi lövedék van - írja a Népszabadság. Zágoni Miklós fizikus saját méréseire hivatkozva elmondta: a tó idei vízállása a tavalyit is alulmúlja, és a Balaton teljes aknamentesítése még nem történt meg.

Becslések szerint a fenék iszapjában több száz tüzérségi lövedék is lehet. A magyar honvédség négy évvel ezelőtt végzett felderítést, de a mentesítés - az aknák elszállítása és hatástalanítása - nem történt meg. Az erre szükséges több mint százmillió forintot egyelőre senki nem biztosította.

A világháborús Balaton környéki harcok leírásából arra lehet következtetni, hogy a tó fenekén nyolc-tíz kilogramm súlyú lövedékek vannak, amelyek alighanem csak akkor robbannak, ha megpróbálják szétszedni őket - mondta Ináncsi József őrnagy, az I. honvéd tűzszerész és hadihajós ezred parancsnokhelyettese. Ha valaki lövedéket talál a Balatonban, a rendőrségen kell bejelentenie, a tűzszerészek egy napon belül mentesítik a területet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK