Pénteken megnövekedett a háttérsugárzás Pakson

Kétszeresére emelkedett pénteken a háttérsugárzás a Paksi Atomerőmű sugárzását vizsgáló egyik környezetellenőrző állomásnál. A növekedést egy csővezeték hegesztési varratainak ellenőrzése okozta, amit az érzékeny mérőműszerek jeleztek. Pénteken megkezdődött a négyes blokk leállítása, hogy az éves karbantartást végrehajtsák.

A szokásos érték több mint kétszeresére nőtt pénteken a háttérsugárzás a Paksi Atomerőmű sugárzását vizsgáló egyik környezetellenőrző állomásánál - közölte az erőmű információs szolgálatvezetője szombaton. A 2. számú állomásnál a gamma-dózisteljesítményt mérő műszer jelezte a háttérsugárzás növekedését.

Az atomerőmű közleménye szerint a széles körű ellenőrzések és vizsgálatok eredményeként bebizonyosodott, hogy a jelenlegi és a május 7-én bekövetkezett hasonló jelenség idején az állomás környezetében sugárforrással végzett anyagvizsgálatot tartottak. Az értéknövekedést egy csővezeték hegesztési varratainak ellenőrzése okozta, aminek hatásaként az érzékeny mérőműszerek jeleztek - olvasható a közleményben.

Mint írják, az esemény a hatóságok felé jelentési kötelezettség alá nem esik, ennek ellenére az erőmű tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, az Országos Atomenergia Hivatalt és a Magyar Honvédség illetékes szerveit is.

Karbantartás miatt leállították a négyes blokkot

Az előzetesen eltervezett és engedélyezett időpontnak megfelelően pénteken a késő esti órákban megkezdődött az erőmű négyes blokkjának leállítása, hogy az éves karbantartást végrehajtsák - mondta Kováts Balázs, az atomerőmű tájékoztató központjának vezetője az MTI-nek.

A reaktor leállítása a teljesítmény fokozatos csökkentésével kezdődik, ez napokat vesz igénybe, ez alatt végig ellenőrzik a biztonsági funkciókat. Ezt követően megkezdődik a szétszerelés, leveszik a reaktortartály fedelét, majd kiemelik a legfelső szerkezeti elemet, hogy hozzáférjenek a fűtőanyag-kötegekhez - közölte a szakember. Hozzáfűzte: az egész folyamat alatt a reaktor egy nagy, vízzel feltöltött medencében áll, ezzel védekeznek a sugárzás ellen.

A tájékoztatási központ vezetőjének közlése szerint körülbelül húsz nap elteltével kezdődik meg a reaktor újraindítása. A tervek szerint várhatóan június közepére ismét megindul az energiatermelés a négyes blokkban. Az április 10-11-i súlyos üzemzavar a kettes blokk karbantartásakor történt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK