A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat lehallgatta a többszörösen körözött Engel Zoltánnak és bűntársának keddi telefonbeszélgetését, amelyet azelőtt a betörés előtt folytattak, amelyet meghiúsított a rendőrség; ebben az akcióban kapott halálos sebet Borsos József rendőr százados.

A halálos tűzpárbaj előtt rögzített telefonbeszélgetésről készült hangfelvételt hétfőn este a Magyar Televízió a Híradóban, valamint a Kékfény című műsorában mutatta be. Túri András, a Központi Ügyészség Nyomozó Hivatalának (KÜNYH) osztályvezető ügyésze a műsorban elhangzottakat megerősítve elmondta: azért hozták nyilvánosságra a felvételt - , amely államtitok volt -, hogy alátámasszák, sürgős beavatkozásra volt szükség.

- A hangfelvétellel egyértelművé vált, hogy azonnali beavatkozást igényelt az ügy, és nagyon rövid idő állt rendelkezésre ahhoz, hogy a rendőrök megakadályozzák az ingatlanon bent lévő Engel Zoltánt abban, hogy bemenjen a házba, és ott bűncselekményt kövessen el - tette hozzá az ügyész.

A hangfelvételen Túri András tájékoztatása szerint a fészerben tartózkodó rabló megkéri társát, hívja fel a lakást, és tudakolja meg, ki van bent és hányan tartózkodnak a lakásban. Az ügyész azt is közölte: a hangfelvételen elhangzott, hogy Engel Zoltán "rendőr-dolmánnyal" rendelkezik, tehát rendőrként akart bejutni a lakásba.

- A közzététellel hangsúlyozni kívántuk: semminemű, percnyi késedelemre nem volt lehetőség, ezért fölösleges páncélmellényről, vagy beavatkozó-egységről beszélni - fogalmazott Túri András. Elmondta: 5.38 órakor rögzítették a beszélgetést Engel Zoltán és társa között. Erről 5.45 órakor szerzett tudomást a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság illetékes parancsnoka, így az azonnali beavatkozás szükségessége nem tette lehetővé, hogy a rendőrök védőeszközt vegyenek magukhoz.

A KÜNYH osztályvezető ügyésze a Kékfényben közölte azt is, ismerik Engel Zoltán bűntársát - akivel a telefonbeszélgetést folytatta - , azonban a "rablás előkészülete" nem számít bűncselekménynek. Túri András tájékoztatása szerint a hét közepén ismét megkísérlik  a kórházban fekvő Engel Zoltán meghallgatását.

A férfi a múlt héten kedden a főváros II. kerületében egy családi házat készült kirabolni, a tűzpárbajban azonban lelőtt egy rendőrt, és ő maga is megsebesült, majd elfogták. Engel Zoltánnál hamis rendőrigazolványt és hangtompítós fegyvert találtak. Csütörtökön a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) a rablót előzetes letartóztatásba helyezte, s aznap átkerült a tököli rabkórházba.

Borsos Józsefet, aki a tűzpárbajban életét vesztette, a belügyminiszter posztumusz alezredessé léptette elő, s hősi halottá nyilvánította.