Nem lesz menet közben "Hátra arc!" a hadseregben

Egyebek mellett megszűnnek a menet közbeni jobbra és balra át, illetve a "Hátra arc!" parancsszavak a honvédségnél, az új alaki szabályzat szerint. Honvéd helyett katona lesz a megszólítás, és lehet majd sapka nélkül tisztelegni is - írja a Népszabadság.

Honvéd helyett katona lesz az általános megnevezés a hadseregben, ha életbe lép az új alaki szabályzat - írja a Népszabadság. A Magyar Honvéd című lap által ismertetett tervezetben egyértelművé tették a díszlépés leírását, mert az jelenleg nehezen értelmezhető. A menet közbeni mozgásformák közül elhagyják a "Jobbra át!", "Balra át!" és a "Hátra arc!" vezényszavakat, mivel bonyolult a végrehajtásuk.

A tíz évvel ezelőtti szabályzatot emellett kiegészítették a terpeszállás vezényszavával, mert eddig csak a mozgásforma leírását tartalmazta. Hasonló a helyzet a díszsortüzeknél alkalmazott "Fegyvert vállhoz!" parancsszóval is. Új vezényszó lesz meg a "Kezeket vizsgára!", amellyel azt ellenőrzik a teherautóra való felszállás előtt, hogy levették-e a katonák a balesetveszélyesnek számító tárgyakat, mint például a gyűrű.

Az új előírás szerint lehet majd sapka nélkül is tisztelegni, és "székes rendezvények" esetében a "Fel, vigyázz!" és a "Pihenj, ülj le!" helyett használható lesz a "Hölgyeim és uraim, foglaljanak helyet" utasítás is - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK