Romák elkülönítését vizsgálják az egri szülészeten

Vizsgálatot indított az egri Markhot Ferenc Kórház vezetése, hogy kiderítse, van-e alapja azoknak a híreknek, amelyek szerint a roma nőket elkülönítve kezelik a szülészeti osztályon. A kórház igazgatója szerint még soha nem érkezett olyan panasz, hogy valakit faji megkülönböztetés ért volna náluk. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda már tavaly foglalkozott az egri kórházban tapasztalható állítólagos elkülönítésekkel, vizsgálata azonban egyelőre nem vezetett eredményre.

Vizsgálatot tartanak az egri Markhot Ferenc Kórházban annak kiderítésére, hogy éri-e hátrányos megkülönböztetés az intézmény szülészeti osztályán a roma nőket. A vizsgálatot Kovács József, az intézmény főigazgatója hétfőn rendelte el azt követően, hogy olyan sajtóhírek láttak napvilágot, amelyek szerint elkülönítik, külön kórteremben kezelik az osztályon a cigány származású kismamákat.

A főigazgató emellett levelet írt Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsmannak, amelyben arra kéri az országgyűlési biztost: tájékoztassa, ha bárki panasszal élt volna hivatalánál a kórházzal szemben.

Kovács József az MTI-nek hétfőn elmondta: hivatalba lépése óta sem fogadónapjain, sem írásban nem kapott olyan jelzést, panaszt, hogy bárkit faji megkülönböztetés érne az intézményben. A főigazgató szerint a szülészeti osztályon a betegek állapota és az elvégzett beavatkozás alapján dől el, hogy melyik helyiségbe kerülnek.

Kovács elmondása szerint külön helyiségben helyezik el azokat a kismamákat, akik a szülést követően együtt kívánnak lenni gyermekükkel, és külön szobában azokat, akik csak a szoptatások idején találkoznak újszülöttjükkel. Hozzátette: úgynevezett posztoperatív őrzőkbe kerülnek azok, akik császármetszéssel szülnek, azon kismamákat pedig, akiknél komplikációk lépnek fel, az intenzív részlegben helyezik el.

Kovács József beszámolt arról is, hogy az intézmény korábban pályázatot nyújtott be az egészségügyi tárcához a betegek körében elvégzendő szociális vizsgálat támogatására. A kérdőíves vizsgálat alkalmával az intézmény szociális szervezői arra is kíváncsiak lesznek, hogy a betegek tapasztalnak-e bármilyen faji megkülönböztetést a kórházban.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda tavaly már foglalkozott az egri kórházban tapasztalható állítólagos elkülönítésekkel. Az iroda munkatársa, dr. Borovszky Tímea az [origo]-nak elmondta: 2002 júliusában jelezte feléjük egy roma asszony, hogy amikor az egri kórházban megszülte gyermekét, olyan kórterembe helyezték, ahol kizárólag roma nők voltak. A NEKI ezt követően vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy általános jelenségről van-e szó.

A jogvédő iroda munkatársai több kismamával is beszéltek: közülük többen megerősítették a panaszos által elmondottakat, mások azonban arról számoltak be, hogy nem kizárólag roma nők közé helyezték őket az egri kórházban. Borovszky Tímea hozzátette: az ellentmondások nem a roma és nem roma nők állításai között feszültek. Volt ugyanis olyan nem roma asszony, aki megerősítette a panaszos tapasztalatait, voltak azonban olyan roma kismamák, akik cáfolták a NEKI-t megkereső nő állításait.

A vizsgálat így egyelőre nem hozott eredményt, a panaszos pedig - Borovszky elmondása szerint - azért nem kívánt eljárást kezdeményezni a kórház ellen, mert ez az egyetlen hasonló intézmény a környéken, és nem akarta, hogy a későbbi kezelések során hátrány érje őt vagy gyermekét.