Magyarországon nyaraló turisták leggyakoribb panaszai olvashatók az amerikai követség honlapján. Ismét "tiltólistán" van néhány Váci utcai étterem, az egyik emiatt jogi lépéseket fontolgat - írja a Magyar Hírlap. A zsebtolvajok nagy része szintén elsősorban a külföldi turistákat támadja meg.

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének munkatársai összegyűjtötték és az internetes oldalukon közzé is tették a külföldi turisták leggyakoribb panaszait. Ezek alapján figyelmeztetések egész sora olvasható az oldalon, valamint összeállítottak egy úgynevezett tiltólistát is, amelyet a brit képviselet is átvett - írja a Magyar Hírlap.

A leírásban többek között ez olvasható: éttermekben, klubokban előfordulhat, hogy a külföldi vendégnek irreálisan magas számlát hoznak ki, és akár meg is fenyegethetik, hogy fizessen, vagy a társaság egy tagját ott tartják, míg valaki pénzt vesz ki egy bankautomatából. A követség által összeállított tiltólistán jelenleg két Váci utcai étterem - a New Planet és a City Center Club and Restaurant - szerepel.

A New Planet üzletvezetője, Szikora Attila a Magyar Hírlapnak elmondta: értetlenül áll azelőtt, hogy az étterem felkerült a feketelistára. Egy év alatt, amióta ő az üzletvezető, elmondása szerint ilyen jellegű panasz nem érkezett a vendégektől. Az étterem várhatóan jogi útra tereli az ügyet, de előbb megpróbálják tisztázni a helyzetet az amerikai konzulátussal.

A másik gond, amire a turistákat figyelmeztetik, hogy a zsebtolvajok nagy része szinte kizárólag őket támadja meg. 2002 augusztusában 125 külföldi vált zsebtolvajok áldozatává, míg decemberben 25 - írja a lap a BRFK zseblopási alosztályának adatai alapján. A magyaroknál a tolvajok 5-20 ezer forintot találnak, a külföldiek viszont sokszor 30-100 ezer forinttal is sétálgatnak. A rendőrség figyelmeztető szórólapokat küld a szállodákba és az utazási irodákba.