A budakalászi önkormányzat ugyan már márciusban betiltotta a nudizmust a közeli Omszki-tónál, a meztelenkedők azonban nem akarják elhagyni megszokott strandjukat. A nudisták egyszerűen kijátsszák az önkormányzat ellenőreit: ha az egyenruhások megérkeznek, akkor felveszik ruhájukat, vagy bemennek a vízbe. Budakalász vezetése a lakosság tiltakozása miatt döntött az éveken át megtűrt helyi nudizmus felszámolása mellett.

A budakalászi önkormányzat márciusban döntött arról, hogy megtiltja a nudizást a közelben található Omszki-tónál. Ennek megfelelően a tóért felelős, önkormányzati tulajdonban lévő Kalász Kft. tiltó táblákat helyezett el a helyszínen. Rogán László alpolgármester az [origo]-nak elmondta, a helyi lakosság tiltakozása miatt döntöttek az éveken keresztül megtűrt meztelenkedés felszámolása mellett. Az alpolgármester elmondása szerint a tiltásba belejátszott az is, hogy a tó közelében kerékpárutat építenek, és nem szeretnék, ha az arra bicikliző fiataloknak a tónál meztelenül napozó emberek látványával kellene szembesülniük.

A tópartra érkező nudisták eddig sem a budakalásziak közül kerültek ki - tette hozzá az alpolgármester, akinek elmondása szerint kellemes idő esetén akár 100-150 meztelen napozó is meg szokott jelenni a bányatónál, ahol egyébként a fürdést már korábban betiltották. A rendszeres látogatók között is van azonban tíz-húsz olyan nudista, aki az időjárástól függetlenül szinte állandóan jelen volt a tónál.

Az önkormányzat tiltása eddig csekély eredménnyel járt, a nudizók ugyanis kijátsszák az ellenőröket. Ha megjelennek a közterület-felügyelet munkatársai, akkor a meztelen napozók bemennek a vízbe, vagy felveszik a ruhájukat, és ezért még senkit nem tudtak megbírságolni - mondta az alpolgármester. Rogán szerint ugyanakkor valamennyire már sikerült visszaszorítani az Omszki-tónál megjelenő nudisták számát. A meztelenkedők azonban várhatóan csak akkor szoknak le teljesen a helyről, ha beindulnak az önkormányzat által tervezett építkezések, és a helyszínen megjelennek majd a munkagépek - tette hozzá az alpolgármester.

A Naturisták Virtuális Klubja Egyesületének elnökségi tagja, Árpádiné Markács Rózsa az [origo]-nak elmondta: az Omszki-tó mindig is vegyes fürdőhelynek számított, ezért ő nem szívesen járt oda. Mint mondta: nem szereti az olyan helyeket, ahol a meztelenek közé bemehetnek a ruhában napozó "textilesek", akik nyilván csak kukkolni szeretnének. Árpádiné elmondása szerint ez nemcsak neki okozott gondot, a 20 éve működő nudistastrandon ugyanis már korábban is voltak viaskodások a meztelenek és a fürdőruhások keveredése miatt.

Az is rontott a helyzeten, hogy voltak olyan nudisták, akik a kerítés által körülvett területen kívül sétálgattak meztelenül, és ezzel kivívhatták az arra járó helyiek rosszallását. A budakalászi alpolgármester ennél nagyobb botrányt keltő esetekről is tud: előfordult, hogy az egyik nudista - nem kis megrökönyödést kiváltva - ruha nélkül kereste fel az egyik közeli boltot, egy másik pedig - szintén meztelenül - biciklire ült, és úgy járta a környéket.

Árpádiné a konfliktusok ellenére sajnálja, hogy a helyi önkormányzat betiltotta a nudizást a tónál. Így ugyanis strand nélkül maradhatnak azok a fővárosiak, akik csak néhány órát akarnak meztelenül napozni valahol a közelben. Árpádiné tud arról, hogy vannak olyan nudisták, akik makacskodnak, és nem tartják be a budakalászi önkormányzat előírásait. 

Magyarországon jelenleg hét-nyolc kifejezetten naturisták számára létrehozott strand működik. A legismertebb a délegyházai naturista kemping, ahol a nyári hétvégéken több ezer meztelen napozó is megjelenik. Árpádiné elmondása szerint ezek mellett számos olyan hely van, amelyek ugyan nem hivatalos nudistastrandok, de ahol a hatóságok megtűrik a naturistákat. Ilyen - rendszerint 20-30 nudista által látogatott - fürdőhelyek vannak az ország legkülönbözőbb részein: a Velencei-tónál, a Dráva-, a Duna- és a Tisza-part több pontján, vagy például a Szekszárd mellett található tavaknál.