A paksi erőmű biztonsági igazgatójának posztjába került az áprilisi paksi üzemzavar. A vezérigazgató felelősségét ugyanakkor nem vizsgálták. A vezérigazgató nem érzi magát felelősnek, állítása szerint nem tartozik a hatáskörébe, hogy biztonsági tervekkel foglalkozzon.

Három fős testület vizsgálta Pakson, hogy az április 10-i üzemzavarnak kik a felelősei. A bizottság csak az erőmű dolgozói között kereste a felelősöket. A vizsgálat után lemondott az erőmű biztonsági igazgatója. A műszaki igazgatót és a műszaki osztályvezetőt egy évre alacsonyabb beosztásba helyezik, a lefokozás miatt mindkettejük munkabére is csökken. Az atomerőmű nukleáris igazgatója írásbeli figyelmeztetésben és prémium-megvonásban részesül.

A vezérigazgató felelősségét nem vizsgálta az erőmű humánpolitikai igazgatóságának tagjaiból álló testület, így ő megtarthatja posztját. A vezérigazgató a személyi felelősséggel kapcsolatban elmondta: nem érzi magát felelősnek, mert a vezérigazgatónak nem tartozik a hatáskörébe, hogy biztonsági tervekkel foglalkozzon, ezen a téren ugyanis a biztonsági igazgató nincs alárendelve a vezérigazgatónak.

Egy korábbi paksi vizsgálat szerint a fűtőanyagkötegek tisztításakor bekövetkezett súlyos üzemzavar oka a FRAMATOME ANP (FANP) által tervezett, gyártott és üzemeltetett tisztítótartály hűtő- és ellenőrző rendszerének tervezési hibája, amelyet a többszintű magyar ellenőrzési és engedélyezési rendszer sem tárt fel. Az erőmű vezérigazgatója szerint a FANP a hőtani számításokat nem helyesen végezte el, emellett a tervező a rendszer műszerezettségét nem úgy oldották meg, ahogyan az szükséges lett volna.

A Paksi Atomerőműben történt súlyos üzemzavar kárelhárítására május elején miniszteri biztost neveztek ki. A feladatra Aszódi Attilát, a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris tanreaktorának vezetőjét kérte fel a gazdasági miniszter. A miniszteri biztos megbízatása várhatóan akkor jár le, ha a kettes blokkot újra üzembe tudják állítani. Aszódi szerint ez több hónapig, sőt akár másfél évig is eltarthat. Ilyen típusú és intenzítású üzemzavar eddig a világ egyetlen erőműjében sem történt, így nincs kész recept a helyreállításra - mondta a miniszteri biztos.