Május 16-án íratták meg német és francia nyelvből az írásbeli érettségi vizsgát egy miskolci középiskolában - tudatta hétfőn közleményében az Oktatási Minisztérium. A többi érettségiző így elvben már ismerheti a kérdéseket, azaz számukra új tételsort kell összeállítani - írja a Népszabadság.

Az iskola diákjainak nem kell még egyszer megírniuk a feladatsort, a többi érintett szakközépiskolát pedig még vasárnap értesítették arról, hogy változnak a tételek - mondta a lapnak Pósfai Péter, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) főigazgatója. Az eset nem okoz zavart az érettségi menetében, mert mindig vannak póttételek. Ezeket az iskolák az OKÉV képviselőjétől vehetik át. 376 iskola kilencezer diákja kap így új tételeket, a május 22-i és 23-i vizsgákra.

A főigazgató szerint érthetetlen a tévedés, mert a tanév rendjéről szóló miniszteri rendelet, az OM, az OKÉV érettségiről szóló körlevele és az OKÉV falinaptára is tartalmazza a pontos dátumot és időpontot. Ezt ráadásul a tételeket tartalmazó borítékon is olvashatják. Tantárgyanként két borítékot kellett felnyitni, tehát az iskolában összesen négyszer nem vették észre, hogy más a dátum.

A Szemere Bertalan Szakképző és Művészeti Középiskola igazgatója, Lipcsei Gábor elismerte a Népszabadságnak, hogy eljárási hibát követtek el. Mint közölte, elkerülte a figyelmüket, hogy a tanév rendjéről szóló tavalyi miniszteri rendeletet módosították. Lipcsei Gábor szerint egymáson volt az angol, a francia és a német feladatokat tartalmazó három boríték, és csak a legfelsőn, az angolon - amelynek esetében az időpont nem változott - ellenőrizték tüzetesen a dátumot. Az iskolaigazgató közölte, csak az vigasztalja, hogy az érettségizők nem szenvednek hátrányt - írja a Népszabadság.