Pénteken kezdődik a Fővárosi Bíróságon az a per, amelyet a jászladányi alapítványi iskola kuratóriuma indított az Oktatási Minisztérium ellen. Az alapítvány jogi képviselője szerint az oktatási miniszter törvénysértően járt el, amikor megtagadta az iskola azonosítójának kiadását. A roma tanulók kizárásával vádolt iskola alapítása körül a legfőbb ügyész is talált szabálytalanságot.

"Sokan politikai erőpróbának tartják az ügyet, pedig voltaképpen csak arról van szó, hogy szerintünk az oktatási miniszter súlyos törvénysértést követett el" - mondta az [origo]-nak Kolláth György, a jászladányi Zana Sándor Imre Nevelési, Oktatási Közhasznú Alapítvány jogi képviselője.

 

Az alapítványi iskolában 2002 szeptemberében kezdődött volna meg a tanítás, de erre nem került sor, mert a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal augusztus 30-i határozatában megsemmisítette a helyi jegyző által kiadott működési engedélyt. Az Oktatási Minisztérium ugyanezen a napon elutasította az iskola OM-azonosító iránti kérelmét. Az alapítványi iskolába felvett gyerekeket átvették az önkormányzati intézménybe, illetve más települések iskoláiba.

 

Kolláth közölte: szerintük nem augusztus 30-án, hanem szeptember 2-án rendelkezett az oktatási tárca, vagyis egy napig törvényesen zajlott a tanítás az iskolában. A jogszabályok szerint pedig év közben nem lehet megszünteti egy iskolát - állította az ügyvéd.

 

A jogász - bár nem ismeri pontosan az alapító okirat szövegét - nem ért egyet a Legfőbb Ügyészség megállapításával sem, mely szerint nem hozhatott volna létre iskolát az alapítvány, mivel alapító okiratában nem jelölte meg célként iskola létrehozását. "Van lehetőség hiánypótlásra, és ez esetben azonnal visszaáll a törvényesség. Az alapítvány pedig pótolta a mulasztást" - mondta Kolláth György.

 

Az alapító okirat pótlásáról Dankó István, Jászladány polgármestere számolt be hétfőn. Közölte: az okiratot az illetékes bíróság 2003. január 30-i hatállyal be is fogadta. Az Oktatási Minisztérium múlt hét csütörtökön tudatta közleményben, hogy kérésére a legfőbb ügyész soron kívül megvizsgálta a jászladányi alapítvány működésének törvényességét, és a vizsgálat azt állapította meg, az alapító okiratban nem jelölték meg célként az iskola létrehozását. Dankó ugyanakkor azt mondta: nem értenek egyet a legfőbb ügyész megállapításával, mert az alapítvány alapító okiratában azt megjelölte, hogy alapfokú oktatást kíván végezni a településen. "A közoktatási törvény értelmében pedig hazánkban alapfokú oktatást kizárólag általános iskolai keretek között lehet folytatni" - közölte.