Hozhatják a pálmafákat a Duna-partra

Szoros szavazás mellett, de megkapta a hozzájárulást a "Budapest Plage" a főváros városképvédelmi bizottságától. A párizsi mintára készülő, pálmafás, homokos partszakaszt az augusztus 6. és 20. közötti időszakra tervezik, a pesti rakpart újpesti szakaszán. A plázs ellen szavazó képviselők elsősorban a várható közlekedési nehézségek miatt nem támogatták az elképzelést. A plázsra még a XIII. kerületnek kell rábólintania.

Forrás: ORIGO
Itt lesz a plázs augusztusban

Másodszor került a főváros városképvédelmi bizottsága elé szerdán a Budapest Plage tervezete. A képviselők ezúttal 6 támogató, 3 tartózkodó és 2 ellenző szavazattal rábólintottak a párizsi mintára tervezett fővárosi rendezvényre. A szervezőknek még a XIII. kerületi önkormányzattal kell megegyezésre jutniuk, hogy semmi ne állhassa útját a plázsnak.

A rendezvényt nem támogató képviselők elsősorban a várható közlekedési nehézségek miatt ellenezték az elképzelést. A korábban támogatóan nyilatkozó Endrédy István például arra hivatkozott, hogy a kedd délutáni budai közlekedési káoszt látva - ami egy vízcsőtörés miatt alakult ki - döntött úgy, hogy nemet mond a mai szavazáson, ugyanis szerinte a város nem bírja majd ki a pesti rakpart újpesti szakaszának lezárását. A bizottság másik tagja, Ráday Mihály pedig arról beszélt, hogy a Párizsban működő rendezvény nem biztos, hogy itthon is megvalósítható, a francia fővárosban ugyanis sokkal jobb a föld alatti közlekedés, ott nem okoz ekkora zavart egy útlezárás.

Forrás: ORIGO

A szervezők elképzelése szerint tengerpartot idéző partszakaszt hoznának létre Budapesten augusztus 6. és 20. között a pesti rakpart újpesti szakaszán. Az ötlet megálmodója Párizzsal együttműködve, az ottani egy hónapos párizsi tengerpart, vagyis "Párizs plage" mintájára valósítaná meg a "Budapest plage"-t. A két főváros között folyamatos lesz az együttműködés, a pesti rendezvény kicsit franciás lesz, a párizsi pedig kicsit magyaros - mondta az [origo]-nak Bér Beatrix, a terv készítőjének, az Athmosphere Kft.-nek az igazgatója. A szervezőknél már jelentkeztek az itthoni kávézók, éttermek, melyek szívesen kitelepülnének a Duna-partra a rendezvény idejére.

Az érintett XIII kerületi önkormányzatnál egy héttel ezelőtt úgy nyilatkoztak az [origo]-nak, hogy még nem alakítottak ki végleges álláspontot. Ezt megerősítette, hogy sem a bizottságnak, sem a szervező cégnek egyelőre nem foglaltak állást hivatalosan, sőt a szervezők megkeresésére nem is reagáltak. A mai bizottsági ülésen a képviselők beszámoltak arról, hogy informálisan érdeklődtek a kerületnél, de a megkérdezettek ellentétes véleményen voltak. A bizottság egyik szocialista tagja, a plázst támogató Bihary Gábor nyilvánosan felajánlotta közbejárását a kerületnél.

KAPCSOLÓDÓ CIKK