A hengermalmos vádakkal szembesítik Princzet

Iratismertetéssel folytatódott szerdán a Princz Gábor volt bankvezér elleni, hűtlen kezelés gyanújával indult ügyészségi nyomozás. A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a Budai Hengermalom Rt. üzletrészének megvételét kifogásolja az eljárásban, mert szerintük 121 millió forintos vagyoni hátrányt okozott az állami tulajdonú Postabanknak az 1997-es üzlet, amelyet Princz utasítására kötöttek meg. Egy másik, a Postabank-ügyben indult nyomozást már vádemelési javaslattal lezárt a rendőrség a múlt héten.

Megkezdték a Budai Hengermalom Rt. ügyében hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozás iratainak ismertetését az ügyészségen. Nehéz-Posony Márton, a gyanúsított Princz Gábor ügyvédje elmondta: hozzákezdtek a 17 dossziényi irat tanulmányozásához. Az iratismertetés valószínűleg csak a jövő héten fejeződik be.

A jelenlegi nyomozás azért indult, mert a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal gyanúja szerint Princz Gábor 1997 őszén szóban arra utasította az illetékes vezérigazgató-helyettest, hogy a bank 300 millió forintért "strómanokon" keresztül vásárolja meg a Budai Hengermalom Kft. 50 százalékos üzletrészét. A bank munkatársai a szóbeli utasítást végrehajtották.

A Budai Hengermalom tényleges piaci üzleti értéke akkor 358 millió forint volt az ügyészek szerint. Ez alapján a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal álláspontja az, hogy az 50 százalékos üzletrész 300 millió forintért történt megvásárlásával Princz Gábor 121 millió forint vagyoni hátrányt okozott a Postabanknak.

A Budai Hengermalommal kapcsolatos ügyészségi nyomozás mellett az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága is vizsgálódott korábban a Postabank-ügyben. Ebben  az eljárásban szintén hűtlen kezeléssel gyanúsították meg Princz Gábort. Ezt a nyomozást egy hete vádemelési javaslattal zárták le a rendőrök és továbbították az aktákat az ügyészségre.

A Postabank-ügy előzménye, hogy az 1998-as kormányváltás után több állami szerv büntetőfeljelentést tett a Postabanknál az előző ciklusban bekövetkezett, több mint 150 milliárdos vagyonvesztés felelőseinek felkutatása érdekében. Princzet először 1999 júliusában gyanúsította meg a rendőrség gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése bűntett gyanújával.

KAPCSOLÓDÓ CIKK